Едвин Сугарев представи книгата си за Западните български покрайнини в СУ

01/12/2023

На 29 ноември (сряда) от 18:00 ч. в зала 21А в Историческия факултет на СУ "Свети Климент Охридски", бе представена книгата "Елегия за краището – Съдбата на българите в западните покрайнини", с автор Едвин Сугарев – бивш български консул в гр. Ниш. 


Сугарев започна своето изложение с разказ за приключенията и премеждията на книгата, която въпреки бурното си прохождане все пак успява да достигне до българите в Западните покрайнини. Авторът спомена спряната ѝ премиера в Босилеград, последвана от забраната за нейното разпространение и изземането ѝ от властите в нашата западна съседка. По време на своя разказ той даде множество други примери за дискриминация и нарушаване на малцинствените права на българите. 


Имахме възможността да чуем в най-големи детайли за несгодите и на Иван Николов – председателят на българския културно-информационен център в Босилеград. В хода на представянето, авторът направи кратък преглед на Ньойския мирен договор и бедите от него за „последните Версайски заточеници“. Представянето на "Елегия за краището – Съдбата на българите в западните покрайнини" предизвика оживена и емоционална дискусия, която не стихна и след неговия финал.

Д-р Андони Андреев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024