Иван Групчев (1874 - 1963)

08/02/2024


Печат на Охридското благотворително братство, чийто дългогодишен член е бил Иван Групчев

150 години от рождението на Иван Групчев /псевдоними КЛМН, КЛМ и Салямо, Селимо, Селямо и Z/ (25 януари 1874, Охрид – 11 юни 1963, София) – български революционер, деец на ВМОРО. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 1

Син е на Екатерина Шапкарева, която е сестра на Кузман Шапкарев. Първоначално образование получава в Охрид, а в 1892 г. завършва българската гимназия в Солун, където е съученик на Гоце Делчев. Учителства по различно време в Гевгели, Охрид, Ресен и Крушево. 

В 1894 г. влиза във ВМОРО и за революционната си дейност е арестуван, затварян и изпращан на заточение. През 1906 г. е избран за председател на околийския революционен комитет в Охрид. Делегат е на Кюстендилския конгрес на организацията (1908). През Балканската война заедно с брат си Георги Групчев е доброволец в Македоно-одринското опълчение, а в Междусъюзническата война е в Сборната партизанска рота. 

В дните на Охридско-Дебърското въстание участва във временната българска управа на Охрид. През Първата световна война, след освобождението на Охрид се завръща в града и е негов кмет. Напуска го с отстъпващите български войски и в края на септември 1918 г. се установява със семейството си в София. 

На 54 години завършва финанси в Свободния университет за политически и стопански науки. Дейно участва в работата на емигрантските македонски организации, а домът му е любимо място за срещи на съратниците и техните семейства.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024