Проф. Г. Николов представи в Скопие книга на известен български учен

10/04/2024


Двата тома на „История на Охридската архиепископия“ от родения през 1882 г. в Охрид църковен историк и учредител на Македонския научен институт акад. Иван Снегаров и няколко книги на родения през 1818 г. в с. Галичник книжовник и епископ, ученик на Димитър Миладинов – Партений Зографски, бяха представени в Даут паша хамам в Скопие. Представените издания са част от проекта на сдружение „Шах-мат атлет“ „Непознатите книги”, който се финансира по линия на Българска помощ за развитие в Северна Македония. 

Източник: бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 3

Изданията са адаптирани на официалния език в страната. „Проектът „Непознатите книги“ е един от многото уникални проекти, реализирани в Република Северна Македония благодарение на българската официална помощ за развитие. Непознатите книги са важни за всички нас. Те са част от нашето общо богатство, от общата ни история, те са еманация на протегнатата приятелска ръка на България към Република Северна Македония“, посочи посланикът на страната ни в Скопие Ангел Ангелов. 

На представянето присъстваха дипломати от посолството на България в Северна Македония, представители на Македонския научен институт, на българското Министерство на външните работи, на Българския културно-информационен център в Скопие, свещеници от православната църква в Северна Македония, представители на българската общност в страната. 

 „Една стара сентенция казва, че всяка книга има своя история. Иван Снегаров дойде от Охрид в София, сега книгата му от София дойде в Скопие и мисля, че това събитие ще има висок резонанс“, посочи председателят на Македонския научен институт проф. Георги Николов, който разказа за живота и работата на автора на „История на Охридската архиепископия“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024