"Македонска трибуна" със специален брой, посветен на МНИ

06/05/2024

 


   Новият майски брой на вестник „Македонска трибуна“/„Macedonian Tribune“ излиза с водещи статии за 100-годишнината на Македонския научен институт. Вестникът излиза непрекъснато от 1927 г. и е издание на Македонската патриотична организация (МПО) в САЩ и Канада. 

 Челният материал на първа страница е голямо интервю с доц. Наум Кайчев, заместник-председател на МНИ, който разказва подробно за многогодишната история на Института, за неговото настояще и за честванията на вековния юбилей през отминалата 2023 г. 

 В него се посочва също, че през последните години МНИ е издало книги на двама изтъкнати членове на МПО – Любен Топчев от Струмица и Лари Королов от Торонто, по потекло от с. Дреновени, Костурско. Материалът е богато илюстриран със снимки за миналото и настоящето на МНИ. Интервюто включва и някои моменти от родовата история на доц. Кайчев, свързана с Костурско и Петричко, с Югозападна и с Пиринска Македония. 

 Специалната редакционна статия на броя изтъква, че напоследък МПО обновява и дава нов живот на традиционните отношения с други македонски организации както в емиграция, така и на Балканите. 

 „Една от тях е Македонският научен институт в София, България, който наскоро отпразнува стогодишнината от своето основаване. Както и в случая с МПО, основаването на МНИ беше силно повлияно от Вътрешната македонска революционна организация и много години двете организации, МНИ и МПО, функционираха като легални части на по-широкото Македонско освободително движение, ръководено от ВМРО“. 

  По-нататък редакторът на „Македонска трибуна“ г-н Боян Лазаревски припомня, че „основан през 1923 г., Македонският научен институт бе замислен като елитна научна институция, целяща да проучва историята на Македония със специален фокус върху историята на македонските българи. През 1947 г. българският комунистически режим разпусна МНИ, но след падането на комунизма МНИ бе възстановен през 1990 г. и започна да се развива отново“. 

Пълният оригинален текст на интервюто на „Македонска трибуна“ с доц. Наум Кайчев, озаглавено „100 години Македонски научен институт“, можете да прочетете тук: 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024