Свети Дух - Ден на загиналите за свободата на Македония

23/06/2024


Свети Дух, Духовден, Ден на загиналите за свободата на Македония
 

Всяка година на 51-я ден след Великден – един ден след Петдесетница Българската православна църква чества Ден на Светия Дух. От 20-те на ХХ в. в България този ден се отбелязва и като Ден на Македония. За първи път той се чества на 6 юни 1923 г. Тогава младежите от студентското дружество „Вардар“ към СУ „Св. Климент Охридски“ почитат паметта на двама воеводи на ВМРО – поетите Илия Кушев и Любомир Весов, загинали през 1922 г. в сражение със сръбските окупатори. 

Впоследствие в различни краища на България се организират шествия и манифестации, сказки и вечеринки. На този ден се отдава синовна почит към паметта на хилядите български герои, посветили и отдали живота си в името на свободна и обединена България. Почитат се загиналите в Кресненско-Разложкото въстание (1878–1879), в епопеята от 1903 г., белязана от Илинден, Преображение и Кръстовден, в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, в Тиквешкото въстание (юни 1913 г.) и Охридското въстание (септември 1913), и във всички проявления на борбите за национално освобождение и обединение. 

През 1934 г. честването на Деня на Македония е забранено. 

Възражда се през 1990 г. Свети Дух е ден на пробуждане на българската национална памет. Ден на протест срещу ограбването и фалшифицирането на историческата истина, оспорването на националната и културната идентичност на българите в Македония. 

Денят на Свети Дух е празник на градовете Елин Пелин, Монтана, Царево и Ямбол.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024