Коалиционен кабинет с доминация на ВМРО-ДПМНЕ

26/06/2024


Премиерът Християн Мицковски предложи своите най-близки сътрудници за министри в новото правителство на страната Съставът на новото правителство на Република Северна Македония, който мандаторът и бъдещ премиер Християн Мицковски внесе за гласуване в Събранието, е вече известен. 

Бюлетин "Българите на Балканите и по света", 2024, бр. 6

Въпреки многобройните спекулации за имената на евентуалните министри, които обичайно предхождаха публичното им оповестяване, особени изненади няма. Още повече, че разпределението на ресорите между ВМРО-ДПМНЕ и нейните бъдещи коалиционни партньори – четирипартийната ВЛЕН от партии на албанците и Движението ЗНАМ на Максим Димитриевски, отдавна бе известно и се знаеше отлично. Даже подялбата на местата в администрацията стигна до такива подробности, че неслучайно битуваше шегата, че трите члена на бъдещата управляваща коалиция в Северна Македония са си поделили не само министерските постове, а и тези на портиерите в институциите. Човек да няма друг избор, освен да предположи, че целият шум около приемането на закона за новата структура на правителството, с който министерствата от 16 стават 20, не е за друго, а просто да се увеличат местата в държавната администрация, които да задоволят апетитите на всяка една от партиите. 

 Всъщност съставът на правителството, което Мицковски предложи, е демонстрация на доминиращата роля, която ръководената от него партия ВМРО-ДПМНЕ ще има в управлението на държавата. Да, коалиционните партньори от ВЛЕН и от ЗНАМ получават толкова министерски поста, колкото е съотношението на спечелените от тях мандати в сравнение с онези 58 на ВМРО-ДПМНЕ. Може и да е малко повече, но ключовите ресори са в ръцете на ВМРО-ДПМНЕ, пък и лидерът ѝ е и премиер. Така че доминацията за определяне на политиката на бъдещото правителство на страната от победилата партия е видима и тя не се крие. Да се надяваме, че това ще означава и отговорност за следващите стъпки, които кабинетът на Мицковски ще предприеме в изпълнение на обещанията си пред избирателите. В публичните изявления, предимно в социалните мрежи, които бъдещите министри направиха, всички до един обещават да „върнат Македония на народа“, какъвто бе основният лайтмотив в речите на Християн Мицковски по време на предизборната кампания. Какво би означавало това „връщане“, никак не съм сигурен, но какво пък – ще поживеем, ще видим, стига горчилката от този процес да не е повече, отколкото радостните мигове. 

Когато внимателно прегледах представянето на новите министри от страна, първо, на Мицковски, а после – в медиите в Скопие, натрапчиво се наложи фразата, че повечето от тях са били негови „най-близки сътрудници“. Дали в партията, или по местата, където е работил – все едно, но така или иначе, очевидно става дума за хора, на които бъдещият премиер има пълно доверие. И когато видим, че цялото ръководство на ВМРО-ДПМНЕ се премества от партийната централа в сградите на министерствата, става ясно, че Мицковски ще управлява Северна Македония със „силата и волята“ на своите партийни войници и послушници. Да, те имат своята трудова биография, но така иначе критерият за новите им местоназначения е апаратната им вярност и личната преданост към лидера на ВМРО-ДПМНЕ. Самият Мицковски минава за технократ, поне идва от точните науки, но не съм сигурен, че това означава вярна преценка за качествата на неговите избраници. При оформянето на състава на правителството Мицковски очевидно се е постарал да даде част от баницата на властта и на неговите коалиционни партньори, с които той спечели изборите. За ВЛЕН и ЗНАМ вече стана дума – те взимат своето: четири места за ВЛЕН и две за ЗНАМ. Единият от министрите от ЗНАМ – Горан Минчев, който поема държавната администрация, е стар партиен кадър на СДСМ от времето на лидерството на Бранко Цървенковски. 

Този факт затвърждава убеждението, че ЗНАМ на кмета на Куманово Максим Димитриевски е проект, зад който наднича самият Цървенковски въпреки създаденото впечатление, че той се е откъснал напълно и цялостно от политиката. Както сполучливо се изрази публицистът и дипломат Арсим Зеколи, чрез ЗНАМ Цървенковски „премества контролираната от него олигархия от СДСМ в нова партийна дреха“. 

Председателят на Демократичната партия на сърбите Иван Стоилкович е отдавнашнен партньор на Мицковски и на ВМРО-ДПМНЕ. Сега той получава високия пост вицепремиер, отговарящ за отношенията между общностите. Публична тайна в Скопие е, че Стоилкович е близък приятел както на президента на Сърбия Александър Вучич, така и на президента на Република Сръбска в БиХ Милорад Додич. Стоилкович никога не е крил симпатиите си към Владимир Путин, както и към инициативите на Белград за създаването на „Сръбски свят“. 

Това поражда опасения в някои от активистите на албанските партии от ВЛЕН какво отношение ще има Стоилкович към реализацията на Охридския мирен договор от 2001 г., в който са вписани колективните права на албанската етническа общност в Северна Македония. Освен „задължението“ на Мицковски да предостави добра позиция на своя дългогодишен партньор, очевидно е надделяло и желанието той като премиер да има пряка връзка с Белград и лично с Вучич. Което пък дава известна ориентация в каква посока ще върви политиката на Северна Македония в отношенията със съседите ѝ. Бихме казали, че и тук някаква особена изненада няма. Мицковски изпълни конституционната процедура и в рамките на определените срокове внесе състава на своя кабинет в парламента. 

Няма никакво съмнение, че той ще бъде гласуван. Простата аритметика показва, че трите коалиционни партньори – ВМРО-ДПМНЕ, ВЛЕН и ЗНАМ имат необходимото мнозинство от 78 депутатски гласа, за да бъде преодоляно изискването това да стане с обикновено болшинство от 61 гласа. Така че, „зелена улица“ ще има и „връщането на Македония на народа“ ще започне. 

 Костадин Филипов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024