Сър Aртър Евънс за българите в Македония

21/07/2014

Уважаеми читатели! 

Започваме публикации на част от книги, статии и исторически извори за Македония.
Очакваме и от вас активно съдействие. Може да изпращате в Македонския научен институт документи и материали, вкл. ръкописи и снимки, за събития и дейци, свързани с Македония.

По повод Илинденско-Преображенското въстание ще ви предложим статии от английската преса, написани преди 111 години. Те са публикувани в сборника „Английският печат за Илинденско-Преображенското въстание 1903 г.”, съставител Златина Николова и са обнародвани от Македонския научен институт през 1998 г.

Слагаме началото с обзорна статия на световно известния английски археолог Артър Евънс, обнародвана във в. „Таймс” на 5 октомври 1903 г.

 В нея той заявява: "... Нека да започна с коригирането на една почти всеобща заблуда. Там [в Македония] няма „македонци”. Има българи. Има румънци – останки от латиноговорящите жители на римските илирийски провинции, които още се срещат в планината Пинд и в съседните градове. Има гърци, включително малко или много изкуствено елинизирани румънци. Има „турци”, включително българите мохамедани и някои чисто турски села в долината на р. Вардар – представители на заселване, по-рано от османското завоевание. Има примес от шкипетари, или албанци, по западния и северния край. Най-накрая, в Солун има многобройно население от испански евреи. Но там няма „македонци”…!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024