Научен форум в Кюстендил с участието на МНИ и представяне на книги

17/11/2014


На 13 ноември 2014 г. в Регионалния исторически музей – Кюстендил се проведе кръгла маса на тема: „Кюстендилският регион и културно-цивилизационните контактни коридори на Балканите през 19 и 20 в.”. Тя бе организирана от Института за исторически изследвания при БАН и РИМ–Кюстендил, които работят съвместен едноименен проект. Участие в кръглата маса взеха със свои разработки и представители на Македонския научен институт – София.

След кръглата маса се състоя представяне на книги и списания, които са издания на Македонския научен институт, излезли през 2014 г., както и на други книги, свързани с историята на Македония. Представянето бе в конферентната зала на Регионалния исторически музей „Акад. Йордан Иванов“ – Кюстендил.

Пред кюстендилската общественост от членове на МНИ бяха представени следните книги и списания:

• Сборник „110 години от Илинденско-Преображенското въстание и българската национална идея от Сан Стефано до Букурещ (1878–1913)“ от гл. ас. д-р Ангел Джонев.
• „Самуил – царят воин“ с автор Петър Петров от доц. д-р Стоян Германов.
• „Цивилизационните лидери на България“ с автор проф. дин Трендафил Митев от д-р Володя Милачков.
• Сборник „100 години от Охридско-Дебърското въстание“ от доц. д-р Александър Гребенаров и гл. ас. д-р Георги Георгиев. Това бе предпремиера на книгата с материали от международната конференция през 2013 г. в гр. Струга, Р Македония, по повод на годишнината от бунтовното събитие. Тя съдържа и многобройни същностни документални свидетелства, представени фототипно в техния оригинален вид.
• Последните броеве на списание „Македонски преглед“ от гл. ас. д-р Георги Георгиев.

• Представена бе и книгата на Владимир Сис „Новите Балкани“ от доц. д-р Теодоричка Готовска-Хенце и Ани Златева.

Инициативата за представянето и обсъждането на новоизлезлите книги бе съвместно дело на МНИ–София и на РИМ–Кюстендил. От страна и на двамата организатори бе изразено определено задоволство от интереса към начинанието и неговото протичане. Единодушно беше тяхното споделено намерение и в бъдеще да се продължи при още по-широко привличане на обществения интерес с подобни инициативи, които да се станат ползотворна традиция.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024