Интервю с г-жа Димка Ташкова – управител на книжарница „Глобус” в Македонския дом

09/11/2014

От април 2014 г. отвори врати книжарница „Глобус” в Македонския дом, на ул. „Пиротска” 5, с вход откъм ул. „Вашингтон”. Там където мнозина столичани и гости на София от десетилетия намираха книги за Македония и се срещаха на раздумка, днес могат отново да заповядат. Тук ще открият ценни издания на ВМРО и на Македонския научен институт – София, вкл. и сп. „Македонски преглед”, което през тази година навършва 90 г. от началото на летоброенето си. Управител на уютно подредената книжарница е г-жа Димка Ташкова, която бе любезна да отговори на няколко въпроса:

- Какви хора купуват книги в днешното забързано време? 

- В нашата книжарница с приоритет са книгите с македонска тематика. По тази причина сред нашите клиенти преобладават мъжете над 50 годишна възраст – оказва се, че те са истинските пазители на корените ни – родолюбци, знаещи много за миналото на Македония и за историята на националноосвободителното движение на македонските българи. В началото се получаваха монолози от страна на клиентите, но с течение на времето срещите с тях се превърнаха в дискусии по различни аспекти от македонския въпрос. За мен е чест да се срещам с такива българи. Аз всеки ден получавам урок по родолюбие!

- От къде са вашите клиенти? 

- Голяма част от тези изключително любознателни хора са от страната, но често имаме купувачи от Скопие, Охрид, Солун. Тук често звучи нашенска реч с диалекти от цялото българско историческо землище. В редица случаи клиентите се удивляват как това ограничено пространство се превръща в книжовна съкровищница, съхраняваща неподозирани данни за родните ни краища и предци или за драматични исторически събития, случили се в историко-географската област Македония.

- Откъде е вашият род и привързаността Ви към македонската тематика? 

- От дете зная, че съм от „комитско коляно” – както казват в моя роден край, и от едно посещение на историческия музей в Гоце Делчев – име, което градът ни носи с гордост, видях килията, в която е бил затворен прадядо ми. Така дълго време не знаех повече за неговия живот и дело. Каква бе изненадата когато тук в книжарницата разбрах, че прадядо ми Стоимен Мърваков е неврокопски воевода, присъединява се към ВМОРО и участва в Илинденско-Преображенското въстание. Ръководи чета, с която загива в запалена от турския аскер къща на 26 май 1905 г. в с. Гърмен. Вярвам, че няма случайни неща и аз неслучайно съм се озовава в тази сграда. Всеки от нас, ако се поразрови в корените си, ще открие повод за гордост. Ако не успее сам, може да потърси помощта на членовете на Македонския научен институт, които разполагат с данни за множество македонски българи – членове на ВМОРО/ВМРО и македонските бежански организации.

- От кога работите с книги? 

- От 12 г., но предимно с учебна и детска литература. От 6 месеца предлагаме и тази специфична литература, която всеки българин трябва да прочете, това ще ни помогне да стигне до търсените от нас отговори за настоящето и бъдещето ни! Нека се обърнем с гордост към миналото, защото всяка капка кръв от предците ни, ни е направила по-устойчиви днес.

- Предявяват ли клиентите някакви изисквания към авторите? 

- Като цяло се отнасят с уважение към труда им. Някои от тях се познават с повечето автори, други търсят контакти с тях, за да споделят свои виждания по наболели проблеми. Отличителна черта е желанието им да притежават книги с доказани исторически факти, съдържащи факсимилета на документи, снимки и карти. Тук въобще не говорим за исторически романи, които си имат своя публика.

- Кои са най-предпочитаните книги? 

- Вероятно във връзка с 1000 години от кончината на цар Самуил, най-търсени са две издания: книгата на проф. Петър Петров „Самуил – царят воин”, издание на Македонския научен институт, което вече се изчерпа и „Българският цар Самуил” от доц. Георги Николов. Втората книга, отпечатана от Българското сдружение на родовете от Македония, се предлага с плакат с образа на цар Самуил Български.                                                                                                           
През тази седмица МНИ ще зарадва почитателите си с още една нова книга, наименована „100 години от Охридско-Дебърското въстание“. В нея читателите ще се докоснат до любопитни страници от историята на едно непознато събитие с вековна давност, в което македонските българи имат основна роля. В изданието са включени изследвания на водещи историци с превод на албански език, а някои и на английски. По модерен начин и за първи път в цвят са представени ценни документални материали, което е прецедент в  многогодишната история на Института. Уверена съм, че книгата, която може да бъде намерена в книжарницата през идната седмица, ще предизвика интерес сред широката общественост, вкл. и в дипломатическите кръгове, защото е поучително четиво за миналото, настоящето и бъдещето на размирния Балкански полуостров.

- Четат ли децата и младите хора? 

- Напоследък идват студенти от специалност „Етнология”, но на този въпрос ще отговоря с един призив: Децата най-лесно се учат от примера – нека са поразровим в корените си, за да може не само да научим за предците ни, но и да мотивираме децата ни да четат книги!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024