Истината за Охридско-Дебърското въстание 1913 г.

14/12/2014

На 12 декември 2014 г. в предаването „Час по България” по Национална телевизия „Скат“, с водещ проф. д-р Пламен Павлов, бе разисквана темата „Истината за Охридско-Дебърското въстание 1913 г.”. 

В дискусията участваха председателят на Македонския научен институт – доц. д-р Александър Гребенаров, секретарят на сп. „Македонски преглед“ – гл. ас. д-р Георги Георгиев и представителят на Българския културен клуб – Скопие – г-н Мирослав Ризински. 

Заедно с водещия проф. Павлов те разискваха за причините, характера и значението на едно слабо познато въстание срещу новоустановения сръбски режим в областта, подложил на терор и асимилация местното българско и албанско население. Изворите за героичното въстание в Западна Македония в края на 19 и началото на 20 в. показват, че там живеят българи, албанци, турци, гърци, власи и др., но „македонци” липсват. Такава е констатацията и в български, и в чуждестранни статистики. 

За български въстаници съобщава и сръбската преса. Вероятно по тази причина скопските историци не „намериха сили“ да участват в научния форум в Струга на 28.09.2013 г., на който български и албански изследователи от Р. Македония, Р. Косово и Р. Албания разискваха детайли и диреха историческата истина за въстанието. Те предпочетоха да дискутират своята си истина – „сами със себе си”, най-често с преиначаване или с игнориране на изворите!

Цялото предаване на 12 декември 2014 г., както и фрагменти от представянето на сборника „100 години от Охридско-Дебърското въстание от 1913 г.” в зала „Тържествена” във Военния клуб в София на 2 декември с.г., заснети от Телевизия „Скат“, вижте тук:


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024