Представяне на книгата "100 години от Охридско-Дебърското въстание"

04/12/2014

На 2 декември 2014 г. във Военния клуб в София за представянето на книгата „100 години от Охридско-Дебърското въстание” се стекоха множество гости – учени, преподаватели, журналисти, общественици и др. Основен организатор на презентацията бе Македонският научен институт – София.


Неговият председател доц. д-р Александър Гребенаров откри тържествената вечер и обяви официалните лица, които бяха топло приветствени в препълнената зала, между които посланикът на Косово – Шпенд Kaлaбa, посланик Боби Бобев, кметът на град Струга – Зиадин Села, началникът на политическия кабинет на министъра на отбраната Илия Налбантов, Христо Матов – син на воеводата Милан Матов, участник във въстанието, членове на албанското историческо дружество в Струга, ръководители на български държавни учреждения, депутати.


Ал. Гребенаров представи книжното тяло, посветено на паметното събитие опреди 100 години, което се преплита в историята на няколко балкански страни.  Той припомни, че по държавно-политически причини в родната историопис Охридско-Дебърското въстание е оставено почти в забрава, а битуващите историографски тези в Р Македония да днес целят да подменят българската принадлежност на участниците в него. Конференцията в Струга на 28 септември 2013 г., в която са участвали български учени, както и настоящият труд, съдържащ техни доклади и документални извори, е важен опит за осветляване на въстанието по модерен начин. Жалко е, че от форума м.г. са липсвали македонски историци от Скопие, които в уединение със себе си нищили „македонския” характер на въстанието, макар и без сериозни доказателства за наличие на „македонци” в областта.


Преди да предостави думата за изказване на авторите и гостите Ал. Гребенаров даде възможност на г-жа Елисавета Шапкарева – потомка на Кузман Шапкарев и зам.-председател на Българско сдружение на родовете от Македония, да прочете кратки текстове из изложения, доклади и статии в печата от 1913 г., които пресъздадоха атмосферата от героичното събитие. 

Словата на авторите и гостите ще бъдат представени в сайта на МНИ през следващите дни.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024