100 от рождението на Стоян Георгиев Бояджиев

30/06/2015


Стоян Георгиев Бояджиев (Вардарски) (19 юни 1915, София – 7 февруари 2003, София). Роден в семейство на бежанци от Егейска Македония. Завършва право в СУ и международни отношения в Свободния университет. Специализира международно право в чужбина. Един от основателите на Македонската студентска организация „Шар”. Сътрудник на редица печатни издания, участва в редактирането на издавания в Скопие в. „Целокупна България” (1941). 

След 9 септември 1944 г. е лишен от правото да упражнява адвокатска професия. Съден е в процеса срещу дейци на ВМРО (1946). Книгата му „Съществува ли македонска нация?“ е забранена и унищожена като „великобългарска“. Лежи в концлагери и в затвор, а адвокатските му права са отнети. След 1989 г. участва във възстановяването на Съюза на македонските дружества в България, по-късно ВМРО-СМД. 

Председател и почетен председател на организацията. Като ръководител на делегации поставя пред Съвета за сигурност и сътрудничество в Европа (СССЕ) въпросите за правата на българите в Македония. Член на възстановения Македонския научен институт. Умира през 2004 година в София. 

 Д-р Йордан Мантарлиeв

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024