Филиалът на МНИ в Благоевград вече си има нов дом

10/05/2015

На 17 април 2015 г. след едногодишна организационна работа филиалът на Македонски научен институт в Благоевград тържествено откри новата си офис-къща в квартал „Вароша“ в Благоевград. Събитието започна с тържествен водосвет, отслужен от отец Иван и отец Андон Шавулев от благоевградския храм „Въведение Богородично“, към които се присъединиха и специалните гости – свещениците от съседна Република Македония, отец Раде и отец Илия. Откриването уважиха множество представители на обществеността в града, на политическия и културен елит. Закономерно и от особена важност бе присъствието на управителното тяло на Македонския научен институт – София – председателят на МНИ доц. д-р Александър Гребенаров, зам.-председателят проф. д-р Трендафил Митев, доц. д-р Стоян Германов – член на УС на МНИ, научният секретар д-р Володя Милачков, д-р Георги Георгиев и др. На откриването присъстваха и ученици от Националната хуманитарна гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“ – Благоевград (бивша Солунска гимназия).



    Приветствено слово произнесе председателят на Македонския научен институт – София доц. д-р Александър Гребенаров. Той направи краткото резюме върху историята на МНИ, създаден през далечната 1923 г. и припомни ролята и мястото му в българския обществен, научен и културен живот. Припомнена беше и историята на възстановяване на Института след промените от 1989 г. насетне, не беше пропуснато да се разкаже и за  създаването на благоевградския му филиал и неговото първостепенно значение за Пиринска Македония. Председателят на филиала – проф. д-р Илия Гюдженов, приветства домакините и гостите на празника, подчертавайки отговорните бъдещи задачи на новия културно-информационен център, който с общи усилия и самоотвержен труд оттук насетне трябва да работи още по-енергично и дейно по проблемите, свързани с Македонския въпрос. Той изтъкна значителния принос на дългогодишния организационен секретар на филиала – доц. д-р Димитър Тюлеков, на който принадлежи идеята МНИ да се сдобие с нов офис, огромната работа, която свършиха членовете на филиала – Димитър Шалев, Славчо Цонев, Маргарит Делин, доц. д-р Иван Петров, Крум Михайлов, д-р Кирил Илиев, д-р Кирил Алексиев  и др., без усилията на които къщата нямаше да се превърне в уютен дом за института. И не на последно място дамите Галина Миленкова, Румяна Хаджиева, Михаела Василева, Соня Ангелова и др., които превърнаха къщата в привлекателно и кокетно място. Благодарение на разбирането и подкрепата от страна на Община Благоевград амбициозния проект, свързан с наемането и ремонт на къщата, намираща се в квартал Вароша, вече е факт. Предстои реализирането на идеята за изграждане на постоянно действащ информационен център – притегателна точка за всички, които се интересуват от проблемите на македонския въпрос в исторически и съвременен план. Създаването на една удобна база, която да съчетава в себе си удобствата на съвременните информационни технологии с възможността да се посещава богатата библиотека на МНИ има за цел да оптимизира разглеждането и решаването на важни за съвременното общество въпроси.


Свещеници от Р България и Р Македония заедно извършиха тържествения водосвет


Част от членовете на МНИ – отляво-надясно: проф. д-р Илия Гюдженов – председател на Филиала на МНИ в Благоевград, доц. д-р Димитър Тюлеков – преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски” и дългогодишен организационен секретар на Филиала; проф. дин Трендафил Митев – зам. председател на МНИ, доц. д-р Стоян Германов – член на УС на МНИ, д-р Христина Цонева – директор на Регионален исторически музей – Благоевград, Андрей Петров – журналист от Радио Благоевград, автор и водещ на предаването „Изгрей зора” по БНР, доц. д-р Александър Гребенаров – председател на МНИ, д-р Георги Тренчев – ръководител на научно-информационната група на МНИ в Разлог


Първо заседание на МНИ в новия офис

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024