Книга на МНИ разкрива една от най-строго пазените тайни на Македония

27/12/2014

Неотдавнашното представяне от Македонския научен институт на книгата „100 години от Охридско-Дебърското въстание” продължава да се коментира от учени, общественици и политици. Събитието приковава вниманието на Балканите и великите сили през септември 1913 г., но по-късно за дълго потъва в забрава. Документално-изследователският сборник дава възможност да се проследят и възстановят действията на въстаниците според изворите, които се съхраняват в българските архивохранилища.





Тук, в сайта на МНИ, читателите му могат да чуят словата на множество участници в Georgiтържествената вечер, между които: проф. дин Илия Тодев – директор на Института за исторически изследвания при БАН, д-р Иван Комитски – председател на Държавна агенция „Архиви”, Илия Налбантов – началник на политическия кабинет на министъра на отбраната.





Със свои изказвания в презентацията се включиха и авторите на сборника гл. ас. д-р Георги Георгиев , доц. д-р Димитър Тюлеков  и д-р Антон Панчев (автор и преводач от български на албански език).


        В отговор на отправените топли приветствия специалният гост на събитието градоначалникът на Струга д-р Зиадин Села  взе думата и сподели мисли за организацията на международната научна проява в града през 2013 г. Той припомни на присъстваSELA1щите, че в борбата срещу окупатора – Сърбия през септември 1913 г. воюват за национално освобождение рамо да рамо българи и албанци.


   Сред изказващите бе и представителят на Дружеството на албанските историци в Р Македония – клон Струга г-н Чура. Той изрази надежда, че скоро ще бъде отпечатан сборникът от конференцията, който ще отрази гледните точки на албанските и на българските историци за въстанието и ситуацията в региона през този период.

     Председателят на Българския културен клуб – Скопие Лазар Младенов сподели радостта си от двете внушителни прояви – конференцията в Струга на 28 септември 2013 г. и представянето на сборника като резултат от усилията на българските учени, към които ръководената от него обществена организация е съпричастна от самото начало. Той представи зловещи факти от потушаването на антисръбското въстание през септември 1913 г. – събитие, което скопските учени и политици десетилетия наред нямат храбростта да споменат или опишат, заради зависимостта им от Белград: „Масови насилия и разрушения във въстаналите райони, опожарени села, избити първенци между българи, турци и албанци, жени и деца хвърлени в огъня, а мъже, наредени в редици, избивани с картечници. Кланица!”. Книгата за Охридско-Дебърското въстание, според Л. Младенов, разкрива една от най-строго пазените тайни на съвременна Македония! Цялото му слово вижте тук:

     На представянето на книгата „100 години от Охридско-Дебърското въстание“ взеха участие и народните представители от Патриотичния фронт в 43 ОНС доц. д-р Милен Михов, Юлиан Ангелов и Красимир Богданов. След изказванията ансамбъл „Гоце Делчев” изпълни пред въодушевената публика „Забранени и забравени песни от Македония“. Те са продуцирани от Гражданския комитет „БМОРК 2013 Илинден-Преображение“, учреден за 110-годишнината на Българските македоно-одрински революционни комитети

     Част от изказванията могат да се проследят и в сайта на Национална телевизия „Скат“

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024