Хиляда години от битката при Беласица и от смъртта на цар Самуил (1014–2014)

07/10/2015

Хиляда години от битката при Беласица и от смъртта на цар Самуил (1014–2014). Авторски колектив. Под редакцията на В. Гюзелев, Г. Николов. С., 2015, с. 264.

Съдържание: 

Александър Гребенаров, Методи Бисерков, Георги Н. Николов. Предговор... 9 
Вельо Илиев. Приветствие... 12 
Александър Гребенаров. Приветствие... 15 
Васил Гюзелев. Бележки върху историята на България по времето на комитопулите, царете Роман-Симеон и Самуил и техните наследници (971–1018 г.)... 18 
Петър Ангелов. Сравнения на цар Самуил с други исторически личности във византийската книжнина... 45 
Дмитрий Поливянний. Средновековна България през IХ–Х век: Изток и Запад... 52 
Тома Томов. Битката при Ключ, 1014 г... 60 
Илия Г. Илиев. Добавките на Михаил Деволски към Хрониката на Йоан Скилица и борбата на българите с Византия през Х-ХI век... 70 
Илка Петкова. Цар Самуил и богомилите... 76 
Ангел Николов. Около прозвището на Василий II „Българоубиец“... 84 
Пламен Павлов. Цар Самуил – от битката при Ключ до смъртта му в Преспа (29 юли - 6 октомври 1014 г.)... 92 
Красимир С. Кръстев. Египетски извори за гибелта на Самуиловите приемници... 101 
Георги Н. Николов. (Пра)българската държавна традиция в Самуилова България (краят на X – началото на XI в.)…107 
Румен С. Йорданов. Заговорът на Елемаг и Гавра през 1019 г.... 122 
Анна Чолева-Димитрова. Топонимията на село Ключ, Петричко, като исторически извор …129 
Ивона Карачорова. Епиграфски паметници, свързани е цар Самуил… 141 
Георги Митрев. За Самуиловата крепост и битката в Ключката клисура от 1014 г … 155 Цветана Комитова. Укреплението на хълма Самуилова крепост - централно звено от преградната стена - „дема“ при Беласица…167 
Виолета Нешева. Фортификационната система на Мелник през управлението на българския цар Самуил (997–1014)…196 
Михаела Василева. Димка Серафимова и приносът й в изследването на средновековната история на Пиринския край... 211 
Николай Марков. Българската автокефална архиепископия в Охрид, 1018-1767 г. - изложба на Националния исторически музей... 225 
Силвия Аризанова. Самуилова България в изследванията на българската медиевистика в периода от края на Втората световна война до днес. Библиография …233 
Използвани съкращения …261



Предговор

На 9 октомври 2014 г. в сградата на Община Петрич се проведе Международна научна конференция на тема „Хиляда години от битката при Беласица и от смъртта на цар Самуил“. Тя бе плод на съвместната организация и подготовка от страна на Българската академия на науките, Асоциацията на византинистите и медиевистите в България, Община Петрич и Македонския научен институт – София. С приветствено слово към участниците в конференцията се обърна кметът на Община Петрич инж. Вельо Илиев. От името на председателя на Македонския научен институт – София, Александър Гребенаров, приветствие към учените прочете проф. Анна Чолева. В програмата на научния форум бяха включени 14 учени от България, Полша и Русия. Българските участници представляваха водещи научни институции в страната, а именно: Българска академия на науките, Институт за исторически изследвания при БАН, Институт за български език „Професор Любомир Андрейчин“ при БАН, Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“, Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“, Нов български университет в София и Регионален исторически музей – Благоевград.

Прочетените доклади и научни съобщения бяха посветени на различни страни от историята на Самуилова България. Всички те обаче бяха белязани с интереса към събитията от преди 1000 години – изпълнената с геройство, драматизъм и трагичност битка край крепостта Ключ на 29 юли 1014 г. между войската на великия български цар Самуил (997–1014) и армията на византийския василевс Василий II (976–1025) и Конференцията бе посетена от граждани и ученици в град Петрич, които участваха в дискусиите по докладите и зададоха въпроси към авторите. Историческият форум в Петрич бе на високо научно ниво и показа значимостта на управлението на цар Самуил. Конференцията бе закрита от проф. Илия Илиев, който благодари на Община Петрич за любезното домакинство и гостоприемство. Прочетените доклади се публикуват в настоящия сборник е финансовата подкрепа на Община Петрич.

В продължение на националното честване, посветено на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил, вечерта на 9 октомври 2014 г. в обновения Национален парк-музей „Самуилова крепост“ бе представена историческата постановка „Неослепена памет“ и бе проведена тържествена вечерна проверка и заря, на която присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, министър-председателят на Република България проф. Георги Близнашки, министри от служебния кабинет (Румяна Коларова, Мартин Иванов, Велизар Шаламанов), Негово светейшество Неофит, Патриарх Български, както и голяма част от митрополитите от Светия Синод на Българската православна църква и духовници от Неврокопска епархия, областният управител на Благоевград Димитър Димитров, кметът на Община Петрич инж. Вельо Илиев и над 30 хиляди граждани от град Петрич, от околните села и от пяла България.

Спектакълът „Неослепена памет“ бе подготвен от актьори от Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“, танцьори от фолклорен ансамбъл „Пирин“ и самодейци от град Петрич. Артистите представиха по един необикновен и вълнуващ начин тогавашния величав героизъм и покъртително страдание на българите. Неврокопският митрополит Серафим, съвместно е останалите митрополити и местни свещеници и в присъствието на Патриарх Неофит, извършиха заупокойна служба за цар Самуил и неговите войници.

В словото си към присъстващите кметът на град Петрич инж. Вельо Илиев обърна внимание на историческите събития, случили се през 1014 г. в тази местност: „И ако днес, 1000 години по-късно твърдим, че в началото на XI в. България загуби своята независимост, но със слава, то славата и заслугите принадлежат на „непобедимия по сила и ненадминатия по храброст “ цар Самуил, на неговата неуморност и саможертва, на неговия военен талант и мъдрост. Величественият цар Самуил, пролятата българска кръв, проникващите през времето сподавени въздишки на ослепените войници векове наред отекват в българското духовно пространство. Затова и днес сме тук и отбелязваме паметта на Великия цар, което обединява всички родолюбци от нашата България. И вярваме, че духът му е безсмъртен и славата вечна!“ - изтъкна г-н Илиев.

Тържествената вечер продължи със заря-проверка. След като прие проверката на Националната гвардейска част, в словото си президентът Росен Плевнелиев заяви: „Оня прочут Самуил, който и досега е в устата на българите... “, както го описа през XIII век византийският автор, ще продължава да бъде непреходен във времето символ не само днес, но и за неизброими поколения напред... Да почерпим от решителността, мъдростта и енергията на този забележителен държавник. Истинският паметник не се издига от тонове мрамор и бронз. Той намира своето място в душите и сърцата... Държавническият пример на цар Самуил и значението на неговата борба за независима българска държава надхвърлят неговото време“.

Паметното тържество завърши със заря, веднага след звуците на националния химн, запят от хилядното множество. За всички българи вечерта на 9 октомври 2014 г. на Самуилова крепост бе връхна точка в отбелязването на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и трагичната съдба на неговите ослепени воини.

Доц. д-р Александър Гребенаров (Македонски научен институт – София), 

Методи Бисерков (Община Петрич), 

Доц. д-р Георги Н. Николов (Софийски университет „Свети Климент Охридски“)

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024