Конференция на МНИ: „90 години от гръцкото нападение в Петричко”

03/11/2015


  На 4 ноември 2015 г. Македонският научен институт организира в Петрич конференция на тема „90 години от гръцкото нападение в Петричко през 1925 г.”  

 На 19 октомври 1925 г. на граничен пост в планината Беласица прогърмяват изстрели, които разтърсват Балканите и Европа. От обикновен граничен инцидент събитието се превърна в мащабно гръцко военно нападение на фронт от 35-40 км и дълбочина 10-12 км. срещу обезоръжена и отслабена териториално, икономически и политически България. Целта на нападението е да се стресне българското правителство със завземането и окупирането на крайгранични села и евентуално и гр. Петрич, да се поставят необосновани ултиматуми, България да не повдига пред международни организации и преди всичко пред Обществото на народите въпросът за правата на българското население в Егейска Македония. Гръцката войска от пехота, артилерия, кавалерия, превземат 10 български села: Кулата, Чучулигово, Марино поле, Марикостиново, Долно Спанчово, Ново Ходжово, Пиперица, Лехово, Тополница и Картечно (дн. Дрангово). Под заплаха е и гр. Петрич, но населението и четите на ВМРО, под ръководството на войводата Георги Въндев не допускат гръцкото нашествие в града. Навсякъде са извършени погроми, убийства, отвличания. Убити и ранени от българска страна са мирни жители, войници и офицери.

 Населението от окупираните селища е принудено за пореден път да напусне домовете си и да търси спасение в Св. Врач, Горна Джумая и други краища в свободна България, въпреки че голяма част от тях са нови бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Гръцкото нападение завършва с провал благодарение адекватните дипломатически действия на българското правителство и решителната намеса на Обществото на народите чрез Анкетната комисия. Гърция е осъдена като агресор и за наказание да заплати на България 30 милиона лева за щетите от материален и морален характер.

 По този повод Македонският научен институт - София, Институтът за исторически изследвания – БАН и Община Петрич организират на 4 ноември 2015 г. научна конференция под научното ръководство на академик Георги Марков. Във форума ще участват учени, преподаватели и музейни работници от София, Благоевград, Дупница и Петрич – доц. Стоян Германов, доц. Александър Гребенаров, доц. Димитър Тюлеков, доц. Даниел Вачков, доц. Димитър Митев, д-р Георги Георгиев, д-р Илко Дренков, Анелия Геренска, Александър Китанов, Тодор Тараков. В предвиденото време за дискусия могат да се зададат и коментират въпроси, свързани с гръцката агресия спрямо България през есента на 1925 г.

Четата на Георги Въндев


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024