Революционерът Иван Джонев (1882-1967)

27/10/2015


Иван Джонев е роден през 1882 г. в Крушево. На двегодишна възраст, останал без баща, е изпратен при чичо си в с. Цяр, Демирхисарско. По-късно се завръща в родния град, където завършва местното класно училище и приема клетвата за членство във ВМОРО. През героичното лято на 1903 г. е сред защитниците на Крушевската република. Злочестият край на въстанието не отчайва младия Джонев. След кратко отсъствие от района през зимата на 1904 г. е отново сред съгражданите си. Не след дълго с него се съобразяват всички организационни противници в околията. Не прощава и на своите, когато са съгрешили. Обичан е от повечето крушевчани. 

 Женитбата му през 1911 г. с Анастасия Нешкова от Прилеп не намалява революционната му активност. В следващите години често се оказва в епицентъра на бурните събития в областта. Поддържа взаимоотношения с Петър Чаулев, Милан Матов и Милан Гюрлуков, които често влизат в личностни противоречия. За тяхното помиряване членът на ЦК Тодор Александров изпраща писма до Ив. Джонев. През Балканската война, в качеството си на районен крушовски войвода, освобождава Крушево. Участва в разузнавателните части на Македоно- одринското опълчение. След кратък престой в печално известната Бяла кула в Солун И. Джонев е в редиците на българската армия по време на Първата световна война. След завършека й се преселва със семейството си в Горна Джумая. 

И сега не остава чужд на революционните действия, ръководени от ВМРО, независимо от различната му визия за бъдещето на Македония. Сякаш и затова семейните му митарства не спират. Заради ограничителни мерки на управляващите, семейството на Иван Джонев често променя местоживеенето си. През 1956 година за пореден път се преселва. Този път в Плевен, където на 27 октомври 1967 г. завършва земния си път.



 Източник: Архив на крушевския войвода Иван Джонев (1882–1996). Съставител Нели Кожухарова-Дакова. Плевен, 2009, 180 стр. с илюстрации.

 Рецензия – Гребенаров, Ал. Съставител Нели Кожухарова-Дакова, Македонски преглед, 2010, № 4, 169–172.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024