Членове на МНИ: Патриарх Вартоломей I лъже и хули България

10/11/2015

Източник: Plovdiv-online.com
  Вчерашното изявление на цариградския патриарх Вартоломей I, в което той иска България да върне на гръцката църква "заграбените" православни реликви, е грубо и недопустимо вмешателство във вътрешните работи на страната ни. Около това становище се обединиха днес учени от Македонския научен институт. 

 "Цариградският патриарх Вартоломей I каза, че икони и светини са били ограбени от българите, което е една груба и изключително тенденциозна лъжа", сподели пред "Фокус" огорчението си историкът проф. Пламен Павлов. „Тези паметници са спасени по време на войните от нашата армия. Много често те са давани от местните хората, които по онова време са били българи, а и до днес в тези райони има значително българско малцинство”, припомни историческите обстоятелства ученият. 

 Още по-категоричен бе археологът проф. Николай Овчаров. Пред Kmeta.bg той определи думите на вселенския патриарх като непростима обида за България. Именитият учен припомни, че още през 60-те години на миналия век са били уредени всички претенции на гръцката страна към БПЦ. Това е станало по силата на специална спогодба, подписана между двете държави, отбеляза проф. Овчаров и подчерта, че Вартоломей I трябва сериозно да се замисли за реномето си, което е сериозно разклатено, след като през 2007 г. турската държава го лиши от правото да се нарича "вселенски патриарх". 

   "Не може духовен лидер да слага сол в стари рани и да възкресява призраци от миналото". Това каза в обширно интервю за offnews.bg църковният историк д-р Горан Благоев. Той директно обвини Вартоломей, че с такива изявления само подпалва „етнофилетизма”, както в България, така и в Гърция. "Да обвиняваш само едната страна, а да премълчаваш собствените си грехове, е меко казано цинизъм", посочи д-р Благоев. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024