Членове на МНИ на кръгла маса в Струмица (Видео)

04/01/2016

Доц. д-р Милен Михов
   На 19 декември 2015 г. в Струмица, Р. Македония, бе организирана кръгла маса „Войната в Македония”, с която се отбеляза 70-годишнината от края на Втората световна война. Организаторите на форума бяха Културно-информационният център на Р България в Скопие, Институтът за исторически изследвания – БАН, Македонският научен институт, Министерството на отбраната на Р. България и Българският културен клуб в Скопие. 

  Събитието се проведе в Дома на армията в Струмица. Водещият Мирослав Ризински, член на Управителния съвет на БККС, благодари за гостоприемството. В словото си очерта идеите и проявите на Националния комитет за отбелязване на юбилейната годишнина от края на най- кръвопролитната война, която познава човечеството, спомена и за съществуващите историографски проблеми. Той представи гостите и предостави трибуната за приветствия, поднесени от представители на институции, ведомства и обществени организации, между които Милен Михов – депутат от 43 Народно събрание на Р България, Николай Василев, съветник на военния министър на Р България Николай Ненчев, Лазар Младенов – председател на БККС, к.д.п. Атанас Илиев от името на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ. 


 Сред присъстващите на форума бяха военният аташе полковник Илиян Кръстев и г-ца Антония Велева от българското посолство в Р. България в Скопие, полковник Георги Петков – началник на Централното военно окръжие, Владислав Прелезов – директор на Информационния център на МО, представители на военно- патриотичните съюзи, в т.ч. на СОСРЗ генерал-лейтенат от запаса Стоян Топалов, д-р Тодор Анастасов – почетен председател на Съюза на ветераните от войните, учени от Института за исторически изследвания –при БАН, членове на Българския културен клуб от цяла Македония.


 Сред гостите бяха още доц. д-р Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт, и негови членове, които изнесоха повечето от докладите. Фактите и тезите, представени от Николай Василев, доц. Александър Гребенаров, доц. Милен Михов, д-р Сия Никифорова, гл. ас. д-р Георги Георгиев, гл. ас. д-р Ангел Джонев и д-р Володя Милачков, популяризираха прикривани от десетилетия истини, относно цивилизаторската роля на българските власти в областта през Втората световна война. 

 В доклада на полк. доц. д-р Димитър Зафиров се постави ударение върху решаващите действия на българската армия при отблъскването на германските военни части от територията на Вардарска Македония след септември 1944 г. и тяхното ключово значение за крайния успех на антихитлеристката коалиция в Югоизточна Европа. Спомените и размислите за войната, разказани от к.д.п. Атанас Илев, бяха емоционален финал за форума, финализирал отбелязването на 70 годишнината от края на войната.


  Обстойно изказване за участието на България във Втората световна война и за съвременните интерпретации, „изкривяващи” историческата истина за позитивната роля на българската държава за Македония пред този период, направи българският журналист и общественик Панде Ефтимов, политически затворник в бивша Югославия. Кръглата маса бе закрита от Лазар Младенов. Той изказа задоволство от полезността на форума и изрази надежда, че тази и други подобни научни срещи ще спомогнат за запълване на „бели петна” от историята на Р Македония. Редно е, според Младенов, местните медии и учени да преустановят с общественото манипулиране на тезата за „българския фашистки окупатор“, както и с невярното представяне на българите като фашисти по природа с цел – умишлено насаждане на омраза. Подобен подход на отрицание отдавна е отхвърлен като непродуктивен в Обединена Европа и е време политиците, обществениците и учените в Р Македония да преосмислят в тази насока своите оценки и нагласи към европейските ценности.


 Д-р Сия Никифорова

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024