Членове на МНИ се поклониха на гроба на полк. Каварналиев край Дойран

05/01/2016

 На 20 декември 2015 г. членовете на Македонския научен институт и останалите участници в кръглата маса „Войната в Македония” се поклониха на гроба на български офицер полк. Константин Каварналиев от 9-а Плевенска дивизия, който се намира недалеч от Дойран. 

 Тук храбрият пълководец, по време на Втората балканска война, успешно отстоява българските позиции с ок. 3000 бойци срещу многократно по-силен по численост противник, но на 23 юни 1913 г. е пронизан от вражески куршум. 

Български офицери пред паметника на полк. Константин Каварналиев
Произведен е посмъртно в генерал-майор. През 1917 г. на мястото е издигнат паметник с надпис „Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия”. Извършена е панихида. Освен полк. Каварналиев тук са погребани и други български войници, загинали през Първата световна война. 

 По време на Втората световна война мястото е посещавано от множество български военнослужещи. Паметникът е разрушен след 1944 г. 

  В момента са запазени само неговите отломки. На това свято място за всеки българин членовете на МНИ и участниците в кръглата маса „Войната в Македония” отдадоха почит към полковник Каварналиев и другите загинали българи. Слово произнесе Иво Антонов – главен експерт в отдел „Социални дейности”, дирекция „Социална политика” в Министерството на отбраната.

Поклонение пред останките от паметника на полк. Каварналиев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024