Йордан Бадев (Битоля, 1888 - София, 1944)

25/02/2016

   Йордан Бадев (псевдоними: Радиков, Брусников) е роден на 25 февруари 1888 г. в Битоля. Баща му, Антон Бадев, е преподавател в Солунската българска гимназия. 

  Бадев завършва Битолската гимназия, следва славянска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски”, продължава образованието си в Лозана, а по-късно учителства в Битоля. Изселва се в България след Междусъюзническата война (1913). 

 Участник в македонското освободително движение – член-учредител е на Македонския научен институт, изпълнява дипломатически мисии на ВМРО в чужбина. Членува в масонска ложа. Занимава се с литература, публицистика и история. Пише статии в сп. „Златорог”, в. „Македония”, редактор на в. „Народност”, Мироглед”, „Зора”. Автор на книги и статии за известни дейци на македонското движение.

 Убит е без съд и присъда след 9 септември 1944 г. 

 По-долу публикуваме предговора на Й. Бадев от труда на Христо Силянов „Освободителните борби на Македония”. Т. 2, С., 1943 г. Този негов текст е слабо познат на научната общност, тъй като през 1983 г., когато се преиздава фототипно трудът, въведението на Бадев е отстранено по политически причини. 

1 коментара:

  1. Георги Младеновъ Кѫде работятг децата на убийцитѣ на Гнъ.Бадевъ? Не е лидошло време да разкажемъ до край тѣзи сѫбития!

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024