Учен от МНИ с лекция за полк. Борис Дрангов (Снимки)

26/05/2016

   Проведената във Военния клуб на 16 май 2016 г. лекция на проф. д.и.н Тодор Петров бе посветена на полк. Борис Дрангов. Важна годишнина съпътстваше събитието – отбелязване на 100-годишнината от създаването на школата за запасни офицери в Скопие, основана от полк. Дрангов на 17 май, а на 26 май се навършват 99 години от гибелта на Б. Дрангов. 

 Проф. Петров проследи три аспекта – влизането на България в Първата световна война, биографията на полк. Дрангов и основаната през 1916 г. школа в Скопие. Силно впечатли дадената характеристиката от проф. Петров за личността на Борис Дрангов. В множеството описания, дадени от учения, изпъкна примерът на офицера като съвършено въплъщение на качествата, които трябва да притежава един военен, съдържащи се и в най-значимата му творба – „Помни войната”, доразкрити и в други негови публикации на военна тематика. 

 Основният момент на разказа се фокусира върху предпоставките, откриването и дейността на Школата за запасни офицери и ролята на Борис Дрангов като неин ръководител. Отдели се внимание на военната подготовка в школата и значимостта ѝ за българската армия в хода на войната. Лекцията на проф. Петров даде повод за много размисъл относно днешната военно образователна система и начина на преподаване на полк. Дрангов, а също и от неговото поведение, от което и днес може само да се поучи всеки експерт във военното дело. Зададени бяха интригуващи въпроси от слушателите, свързани с военната тактика, оръжието използвано от школниците при обучението им, международната обстановка и ролята на България във войната от 1915 г. 

 Публиката бе съставена в голямата си част от представители на Военната академия „Георги С. Раковски”. На събитието присъстваше и внучката на полк. Дрангов – Райна Дрангова, на която бе подарена от името на Военна академия сабя в знак на почит и преклонение пред делото на нейния дядо. 


 Материалът и презентацията са подготвени от Николета Войнова

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024