Учен от МНИ с лекция за полк. Борис Дрангов (Снимки)

четвъртък, 26 май 2016 г.

   Проведената във Военния клуб на 16 май 2016 г. лекция на проф. д.и.н Тодор Петров бе посветена на полк. Борис Дрангов. Важна годишнина съпътстваше събитието – отбелязване на 100-годишнината от създаването на школата за запасни офицери в Скопие, основана от полк. Дрангов на 17 май, а на 26 май се навършват 99 години от гибелта на Б. Дрангов. 

 Проф. Петров проследи три аспекта – влизането на България в Първата световна война, биографията на полк. Дрангов и основаната през 1916 г. школа в Скопие. Силно впечатли дадената характеристиката от проф. Петров за личността на Борис Дрангов. В множеството описания, дадени от учения, изпъкна примерът на офицера като съвършено въплъщение на качествата, които трябва да притежава един военен, съдържащи се и в най-значимата му творба – „Помни войната”, доразкрити и в други негови публикации на военна тематика. 

 Основният момент на разказа се фокусира върху предпоставките, откриването и дейността на Школата за запасни офицери и ролята на Борис Дрангов като неин ръководител. Отдели се внимание на военната подготовка в школата и значимостта ѝ за българската армия в хода на войната. Лекцията на проф. Петров даде повод за много размисъл относно днешната военно образователна система и начина на преподаване на полк. Дрангов, а също и от неговото поведение, от което и днес може само да се поучи всеки експерт във военното дело. Зададени бяха интригуващи въпроси от слушателите, свързани с военната тактика, оръжието използвано от школниците при обучението им, международната обстановка и ролята на България във войната от 1915 г. 

 Публиката бе съставена в голямата си част от представители на Военната академия „Георги С. Раковски”. На събитието присъстваше и внучката на полк. Дрангов – Райна Дрангова, на която бе подарена от името на Военна академия сабя в знак на почит и преклонение пред делото на нейния дядо. 


 Материалът и презентацията са подготвени от Николета Войнова

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2022