Проф. д.ист.н. Тодор Петров с лекция за полк. Борис Дрангов

15/05/2016

Полковник Борис Дрангов
(1872-1917)
   "Полковник Борис Дрангов, военнообразователната система и Скопската школа” е темата на публичната беседа, която ще бъде изнесена от 18.00 часа на 16 май 2016 г. в зала 1 на Централния военен клуб от проф. д. ист.н. Тодор Петров, съобщиха организаторите. 

 Темата, посветена на 100-годишнината от създаването на Дранговата школа в Скопие и 144 години от рождението на полк. Дрангов и 99 г. от неговата гибел, се провежда в съответствие с годишния план на Военна академия „Г. С. Раковски” за честване на юбилейни годишнини в партньорство с Военноисторическата комисия.

За Борис Дрангов

 Полк. Борис Дрангов е виден български военачалник и възпитател, военен теоретик, психолог, преподавател и изследовател, писател и публицист. В продължение на повече от 25 години военна служба полковник Борис Дрангов служи в почти 20 поделения на българската армия, което му дава възможност да опознае, обучи и възпита хиляди бойци, а богатия си опит да сподели в повече от 150 статии, брошури и книги с общ обем от над 1400 страници, отпечатани на страниците на най-авторитетните и реномирани за онова време български списания и вестници.


 В своя кратък жизнен път той успява да вземе участие и в Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г., както и в трите войни за освобождение и обединение, които българският народ води през периода 1912-1918 г., като преминава през бойните полета на Македония, Тракия и Добруджа, при това без да изпита нито веднъж горчивия вкус на военния неуспех.



0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024