70 години от Вартоломеевата нощ срещу ВМРО (Аудио)

16/06/2016

ЛЕКТОРИЯ НА МАКЕДОНСКИЯ НАУЧЕН ИНСТИТУТ
„70 години от погромът над дейци на ВМРО – 1946”

На 8 юни 2016 г. се проведе поредната лектория, организирана от Македонския научен институт (МНИ). Темата беше свързана с годишнината от арестите на дейци на ВМРО в нощта на 7 срещу 8 юни 1946 г. Голямата зала на втория етаж в Македонския дом на ул. „Пиротска” № 5 в София беше препълнена, седящите места бяха заети, имаше правостоящи. По време на лекторията пристигаха още и още желаещи да чуят непознати факти, анализи и разкази за трагичните събития от 1946 г. Броят им надвиши капацитета на залата, побираща 100 души. 
 
Д-р Красимир Каракачанов
Водещ на събитието беше журналистът Костадин Филипов, а данни за случилото се преди 70 години изнесоха Красимир Каракачанов – д-р по международни отношения и доц. д-р Александър Гребенаров. Първият, зам. председател на Народното събрание, вторият – председател на МНИ и ръководител на секция „История на българския национален въпрос” в Института за исторически изследвания. 

 В залата присъстваха наследници на изчезналите през 1946 г. дейци на ВМРО, между които Райна Дрангова – дъщеря на Кирил Дрангов, Михаил Развигоров – син на Страхил Развигоров, Аглика Маркова – дъщеря на Йосиф Марков и Д. Ризова – дъщеря на Коста Ризов. 

 Гости на лекторията бяха депутатите Искрен Веселинов, Юлиан Ангелов, Милен Михов, Красимир Богданов, посланик Любчо Трохаров, председателят на партия „Защита“ доц. Йордан Величков, членове на Народно читалище „Кузман Шапкарев – 2009“, МНИ, Българско сдружение на родовете от Македония от Р. Македония – Мирослав Ризински и Драган Попов, студенти от Софийския университет и УНСС, десетки любители на историята.

 Лекторията продължи близо 2 часа, като освен изнесените доклади, мнения и спомени на наследници се поде идеята, че е крайно време за събитията от 7/8 юни 1946 г. да се издаде книга. К Филипов предложи, че е дошло времето и за филм, който да осветли случващото се в тази „Вартоломеева нощ“ за дейците на ВМРО. 

Владимир Митов


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024