Член на МНИ с голямо международно признание

06/06/2016

Иван Николов
   Иван Николов от Западните покрайнини е новият носител на Наградата за европейски гражданин за 2016 година. От 2008 г. насам, Европейският парламент присъжда наградата на граждани и организации, които са допринесли за насърчаване на по-доброто взаимно разбиране и по тясната интеграция между гражданите на ЕС или за улесняването на трансграничното и транснационално сътрудничество в ЕС. Тя е под формата на почетен медал и има символично изражение.

 Селекцията на 50-те лауреати от целия ЕС, беше извършена от национални журита и от жури на Европейския парламент, допълва "Дарик". Иван Николов бе номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев. В мотивите си за номинацията Ковачев посочва, че с дейността си като лидер на българското малцинство в Западните покрайнини, Иван Николов, отстоява свободата на мисълта, съвестта и религията, както и свободата на информираност и изразяване на мнение.

Предложих Иван Николов, не само заради дългогодишната му обществена дейност, но и конкретно заради проявите, които той успя да организира през последната годината. Той е дългогодишен организатор на международния детски фестивал - Босилеград, а през 2015 г. допринесе за избирането на фестивала за част от най-добрите Европейски фестивали и получаването на EFFE знака (Label) за 2015 и 2016 година по програма на Европейската комисия „Европа за фестивали, фестивали за Европа" (EFFE). Иван Николов организира „130 години от рождението на Емануил Попдимитров-глас и съвест на нашия народ" и редица други научни конференции и прояви, допринасящи за подобряването на добросъседските отношения между България и Сърбия и държавите от Западните Балкани", мотивира се Андрей Ковачев. 

Днес, съм изключително радостен, че един съвременен народен будител и общественик, излязъл като от книгите на Симеон Радев, и в същото време толкова скромен човек, получава това признание от Европейския парламент с мотивацията за създаване на по-тясна интеграция през международните граници, като същевременно не губи фокуса върху опазването и популяризирането на богатото българско културно многообразие", заяви още евродепутатът. 

Иван Николов е български поет, публицист и общественик, председател на българския Културно-информационен център „Босилеград" и член на Македонския научен институт. Той е сред най-активните защитници на правата на българите в Западните покрайнини.

Честито!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024