Член на МНИ с престижна международна награда

30/09/2016

   На официална церемония в Народното събрание днес бе връчена Гражданската награда на Европейския парламент за 2016 г. на българския лауреат Иван Николов, член на Македонския научен институт, поет, публицист и общественик. 

 Роден в разделеното с Ньойската граница с. Ресен, Босилеградско, той посвещава живота си на борбата за правата на българите от Западните покрайнини. Дългогодишен председател е на Културно-информационния център на българите в Босилеград и един от идейните творци за създаването на Демократичния съюз на българите в Югославия през 90-те години на миналия век. Лауреатът на тазгодишното издание на наградата се срещна лично с зам. председателя на Народното събрание г-н Димитър Главчев, с когото обсъдиха проблемите на българите от Западните покрайнини, както и българската подкрепа за членството на Р Сърбия в Европейския съюз, след което беше приветстван от депутатите в пленарната зала. 

 Церемонията по връчване на медалите откри Теодор Стойчев, ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент. След обръщение от страна на г-н Главчев, последва изказване от българския евродепутат д-р Андрей Ковачев (ЕНП), който изложи мотивите за номинацията на Иван Николов и официално му връчи почетния медал. Иван Николов благодари за отличието и добави, че с него се дава национална и европейска легитимност на всеотдайната работа на Културния-информационен център „Босилеград” за каузата, правата и интересите на българското малцинство през последните 18 години. Иван Николов беше поздравен за наградата и от външния министър на Р България г-н Даниел Митов.


Нена Василева

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024