Велика България - метафора или възможна реалност

02/09/2016

сп. Македонски преглед, год. XXXVIIII, 2016, № 2. Поппетров, Николай. "Велика" България - метафора или (възможна) реалност. Граници и съдържание на един национален проект"

     "Какво представлява понятието „Велика България“? Поредната метафора, с която политици и публицисти боравят; понятие за мобилизиране на общественото мнение за различни политически цели, отвън заимствано или най-малкото разпространено под външен образец (великогерманския райх) или удачен термин, зад който се скрива един никога не изразен, но възможен геополитически проект? Нека се опитаме да реконструираме историята.

***

Разпространеното твърдение за българските национални претенции след Първата световна война ги свежда до мирна ревизия на териториалните клаузи на Ньойския мирен договор от 27 ноември 1919 г., т.е. до връщане от страна на Румъния на Южна Добруджа и от страна на Югославия – на Западните покрайнини, както и даване на териториален излаз на Егейско море. Това разбиране се открива в многобройни текстове на политици, журналисти, изследователи от 20-те и 30-те години на ХХ в., както и от българската историческа наука по времето на комунистическия режим и след него – досега.

Мирната ревизия се отъждествява от съвременниците и с постигане на изконните български етнически граници, в които между впрочем влиза и Македония. Тези твърдения съвпадат с популярната постановка от времето междудвете световни войни: „Своето не даваме – чуждото не щем“..."

Целият материал четете по-долу:

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024