Член на МНИ получи престижна европейска наградата

17/10/2016

Иван Николов (на снимката вляво)
   На 12 октомври в Европейския парламент в Брюксел на тържествена церемония бяха връчени наградите „Европейски граждани 2016“. Сред 50-те лауреати от целия Европейски съюз е и Иван Николов, председател на КИЦ „Босилеград“, поет, писател, журналист и публицист.

 Той беше номиниран от евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев заради безкомпромисната му борба за мир, свобода, демокрация и опазване на културата на българите в Сърбия. Иван Николов участва в създаването и ръководството на двете най-активни организации на българите в Сърбия – Демократичен съюз на българите и Културно-информационен център „Босилеград“. Редактор е и на списанието „Бюлетин“. Настоява чрез диалог и сътрудничество между двете държави и членството на Сърбия в ЕС да се подобрят условията за живот на българското население край границата.

 Наградата е под форма на почетен медал и има символично значение. Селекцията на 50 лауреати от целия Европейски съюз се извършва от национални журита и от жури на Европейския парламент. 

Приемайки наградата Иван Николов изрази благодарност и каза, че тя дава европейска легитимация на всичко което е говорил, писал и правил през годините в интерес на българите в Сърбия и че именно европейските принципи и ценности и особено европейското законодателство са пътят за преодоляване на тежкото историческо наследство, национално помирение между българи и сърби и създаване на по-нормални условия за живот на това изстрадало население. 

След церемонията се проведе среща в офиса на г-н Андрей Ковачев на която бяха обсъдени тревожните процеси на демографско стопяване и начините проблемите на българското малцинство отново да се актуализират пред европейските институции и да се потърсят трайни и ефикасни решения в рамките на преговорния процес за членството на Сърбия в ЕС. По време на пътуването си в Брюксел Иван Николов бе придружен от председателя на сдружение „ГЛАС“ Александър Димитров.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024