МНИ почита паметта на митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски

13/12/2016

   На 13 декември 2016 г. Македонският научен институт, Регионалният исторически музей – Пловдив, Регионалният държавен архив – Пловдив и Народната библиотека „Иван Вазов” в Пловдив ще почетат паметта на заслужилия деец – митрополит Натанаил Охридски и Пловдивски, починал през 1906 г. в Пловдив.   

 Програмата на организаторите включва: 

 - От 16.00 ч. панихида в катедралния храм „Св. Богородица” и поклонение пред гроба на Нанатаил Охридски и Пловдивски в двора на храма; 

 - От 17.30 ч. в Регионалния исторически музей – зала „Съединение”, ще бъде открита изложба с портрет на Натанаил Охридски и витрини, съдържащи илюстративни материали и документи, подготвени от Народната библиотека „Иван Вазов”, Регионалния държавен архив – Пловдив и РИМ – Пловдив. 

-  След това ще бъде представена най-новата книга на Македонския научен институт „Натанаил. Митрополит Охридски и Пловдивски. Жизнеописание”. Изложбата и книгата ще покажат важни страници от живота и делата на митрополит Натанаил, влязъл в историята като обичан от народа висш духовник, но и признат общественик и писател, участник и радетел на българското национално движение в Македония.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024