Събитие на МНИ зарадва родолюбивите студенти в Благоевград

01/12/2016

Костадин Филипов
    На 1 декември 2016 г. в една от залите на Правно-историческия факултет на ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград популярният телевизионен журналист и дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие Костадин Филипов, член на МНИ, представи пред студенти от специалностите „Международни отношения” и „Национална сигурност” най-новия си филм „Камъкът на страха” (оператор Любомир Станоев). Той е посветен на открития през 50-те години на миналия век Битолски надпис на цар Иван Владислав, предизвикал силен научен и държавно- политически резонанс. Съорганизатор на проявата бе Филиалът на МНИ в Благоевград.


 Студентите изгледаха филма с жив интерес, с какъвто изслушаха и разказа на автора за обстоятелствата около този паметник на българската държавност и заслугите за неговото документиране, разчитане и обективна оценка на нашия сънародник от Р. Македония Панде Евтимов, професорите Йордан Заимов, Александър Бурмов и Василка Тръпкова- Заимова.

 За това авторитетно и недвусмислено свидетелство на дълбоките корени на българското културно-историческо наследство в стария град Битоля и Повардарието във филма разказва доц. д-р Георги Николов от ИФ на СУ „Климент Охридски”.

Доц. д-р Димитър Тюлеков
   Преподавателят от ПИФ на ЮЗУ доц. Димитър Тюлеков говори за перспективата под егидата на МНИ в Благоевградския университет да се организира лектория по важни теми от свързаните с Македония аспекти на българския национален въпрос и за готовността и интереса на студентите в това учебно заведение да участват в нея. 

 Димитър Шалев

2 коментара:

  1. Мно малко е написано и не се разбира добреГ.М.

    ОтговорИзтриване
  2. Доведете в дискусиите да участвуват представители от Македония.Подгответе оригинални документи и им покажете цялата фалшификация на рускосръбските болшевики.

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024