"Живота си - Голгота аз превърнах в песен" (в памет на Любка Рондова)

17/03/2017

     На 12 март 2017 г. в препълнената зала на кино „Освобождение” – Културния дом на транспортните работници в София, се проведе концерт в памет на незабравимата певица, солистка на Ансамбъл „Гоце Делчев” Любка Рондова.

 Маргарита Недкова, директор на Ансамбъл „Гоце Делчев“, прочете вълнуващи страници за нейния живот, преминал през тежки изпитания след разпиляването на семейството ѝ по време на Гражданската война в Гърция (1946–1949). Тя се спря на самородния талант на легендарната солистка, популяризирала шедьоври от богатото българско певческо изкуство. Изявите на изпълнителите се представиха от Галя Асенова. 

Между тях бе Ансамбъл „Гоце Делчев”, неговите солисти – Румяна Димитрова, Мария Георга, Николай Панайотов, Петър Петров, Благовест Бичаков и др., хорът на Марек Дяков, гост-изпълнителите – Венцислав Пенев, Димитър Аргиров, Александър Александров, Александра Гребенарова и др., известни музиканти, както и танцьори, подготвени от Асен Павлов – главен художествен ръководител и хореограф на ансамбъл „Гоце Делчев”. 

 В продължение на близо два часа залата с притаен дъх изслуша най-известните песни на Любка Рондова, добили популярност на Балканите и по света чрез уникалния ѝ глас. Те отдавна са преминали през изпитанието на времето, за да достигнат до днешното поколение чрез гласа на обичаната Любка, напомняйки на съвременниците за изстрадалата съдба на македонските българи. 

Eто и видео от заключителната част от концерта

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024