Доц. д-р Наум Кайчев: Наблюдаваме финала на управлението на Груевски

15/03/2017

Напрежение в Македония заради участието на албанските партии във власта. Какъв е възможният сценарий за изход от кризата в Македония? Разговор на членовете на МНИ г-н Коста Филипов - дългогодишен журналист в БНР, БНТ и БТА в Скопие и доц. Наум Кайчев, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", генерален консул в Битоля (2007-2010), в сутрешния блок на БНТ 1 "Денят започва" с водещ Иво Никодимов.

    Това, което наблюдаваме тези седмици и месеци всъщност е един доста труден финал на едно доста продължително управление, което не е просто едно правителство да се сменя с друго. Наблюдаваме финал на едно десетгодишно управление на една система, която доста трудно и мъчително си отива, казва за случващото се в Македония доц. д-р Наум Кайчев. 

 Според Коста Филипов това са десет години, в които моделът Груевски се оказва напълно изчерпан. „Груевизмът в неговите всички проявления като злоупотреба на властта, страхотни размери на корупция, тоталитарно, авторитарно управление на съдебната система, контрол върху медиите и други методи, всъщност е към своя край. Това обаче поражда всички проблеми за мирното предаване на властта, след като се видя, че довчерашните албански партньори на Груевски не искат да участват с него в този кабинет", смята Коста Филипов.

   По думите на Кайчев последната надежда на досега управляващите партии е да се мобилизират гражданите с етнически заплахи. Конкретно е съгласието на Зоран Заев да подкрепи закон за по-широко използване на албанския език.

Вижте всички тези на членовете на МНИ във видеото:

 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024