По следите на една мистификация

29/03/2017

Лектория „Македония” 

     На 3 април (понеделник) 2017 г. от 18 ч. в Изложбената зала на Македонския дом ще се проведе лектория „Македония” на тема „По следите на една документална мистификация: Случаят „Славко Димевски“. Историческо разследване” 

 Лектор – проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН, член на Македонския научен институт. Водещ на събитието - известният български журналист Костадин Филипов. 

                                                                  * * *

 В началото на 80-те години на ХХ век българските и македонските историци влязоха в челен сблъсък, който немалко накърни авторитета на историята като наука. Ролята на casus belli изигра една грандиозна документална мистификация във връзка с Кресненско-Разложкото въстание от 1878–1879 г., сътворена от македонския протойерей д-р Славко Димевски. 

  Така той не само разпали яростна историографска война, която продължава да тлее и до днес в студената си фаза, но и злепостави посмъртно името и авторитета на Българския патриарх Кирил, допуснал го до личния си архив през 60-те години.

* * *

  Историческото разследване на проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров минава през различни архивохранилища и библиотеки, за да завърши с шокиращи резултати, които хвърлят нова светлина по Случая „Славко Димевски“, но и пораждат редица въпроси за политическата и идеологическата инструментализация на историческата наука в онази епоха.

1 коментара:

  1. Приятели публикувайтѣ картичката на Славко Димевски до неговиятъ приятелъ Петровъ въ която картичка той пише ,че въвъ Ватиканскитѣ документи на всякѫде пишело за българи въ Македония.Г.М.

    ОтговорИзтриване

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024