По следите на една мистификация

сряда, 29 март 2017 г.

Лектория „Македония” 

     На 3 април (понеделник) 2017 г. от 18 ч. в Изложбената зала на Македонския дом ще се проведе лектория „Македония” на тема „По следите на една документална мистификация: Случаят „Славко Димевски“. Историческо разследване” 

 Лектор – проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров от Института за балканистика при БАН, член на Македонския научен институт. Водещ на събитието - известният български журналист Костадин Филипов. 

                                                                  * * *

 В началото на 80-те години на ХХ век българските и македонските историци влязоха в челен сблъсък, който немалко накърни авторитета на историята като наука. Ролята на casus belli изигра една грандиозна документална мистификация във връзка с Кресненско-Разложкото въстание от 1878–1879 г., сътворена от македонския протойерей д-р Славко Димевски. 

  Така той не само разпали яростна историографска война, която продължава да тлее и до днес в студената си фаза, но и злепостави посмъртно името и авторитета на Българския патриарх Кирил, допуснал го до личния си архив през 60-те години.

* * *

  Историческото разследване на проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров минава през различни архивохранилища и библиотеки, за да завърши с шокиращи резултати, които хвърлят нова светлина по Случая „Славко Димевски“, но и пораждат редица въпроси за политическата и идеологическата инструментализация на историческата наука в онази епоха.

1 коментара:

  1. Приятели публикувайтѣ картичката на Славко Димевски до неговиятъ приятелъ Петровъ въ която картичка той пише ,че въвъ Ватиканскитѣ документи на всякѫде пишело за българи въ Македония.Г.М.

    ОтговорИзтриване

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2022