Огромен интерес към лекторията на МНИ за Гоце Делчев

05/05/2017

На 3 май 2017 година лекторията „Македония” на Македонския научен институт, водена от журналиста Костадин Филипов, продължи със среща, посветена на 114-та годишнина от геройската смърт на ръководителя на революционното освободително движение на българите от Македония Гоце Делчев. 

 Неизвестни факти от живота и борбата на Гоце Делчев срещу османската власт изнесе членът на Македонския научен институт проф. Светлозар Елдъров от Института по Балканистика на БАН. Пред многобройните посетители, предимно млади хора, бе показан документалния филм на БНТ „Чупливата история” на Костадин Филипов, в който е отделено място на Гоце Делчев и се разобличават модерните фалшификации на скопската историография за делото на големия революционер. 

 Към един от участниците във филма- проф. Елдъров и към автора Костадин Филипов бяха зададени много въпроси както за ролята и участието на Гоце Делчев в борбата на българите от Македония против османската власт, така и за мотивите и реализацията на документалната лента. Накрая и един любопитен епизод от дискусията- в един кадър от филма авторът се изкачва по пътеката, по която преди повече от сто и десет години са вървели четите от България към Македония, за да помогнат на революционната организация в нейната борба. 

Това даде основание на някои от присъстващите млади хора да предложат идеята да организират туристически пътувания и преходи по маршрута, който четите са преминавали от град Кюстендил до днешната междудържавна граница с Република Македония.

Костадин Филипов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024