Лектория за Гоце Делчев, организирана от Филиала на МНИ в Благоевград

06/05/2017

Лектория за Гоце Делчев, организирана от Филиала на МНИ в Благоевград 

 По повод 114 години от смъртта на революционера Гоце Делчев (1872 – 1903) на 4 май 2017 година, Община Благоевград, Македонски научен институт – филиал Благоевград и БНТ – Регионален телевизионен център – Благоевград, представиха пред ученици от ПМГ „Сергей Корольов” – Благоевград документалния филм „Още ли бродиш Делчев войвода” на режисьора Валери Яков, сценаристите Красимир Кушев и Валери Яков, оператора Любен Пенков.


Музиката на филма е на композитора Петьо Кръстев. Научни консултанти на филма са академик Георги Марков и доц. д-р Димитър Тюлеков. Във филма участват проф. Андрей Пантев и проф. Михаил Неделчев. Премиерата на филма пред публиката от Благоевград бе през 2013 г. Десетки души се събраха тогава в зала „22 септември” . Събитието бе част от програмата за отбелязване на 101 години от Освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония.


 Идеята за новото представяне на филма на 04.05.2017 г. е на филиала на Македонски научен институт – Благоевград. Историята на филма разказва за съдбата на тленните останки на Гоце Делчев след неговата смърт в с. Баница и съдържа уникални кадри.

Доцент Димитър Тюлеков – зам. председател на Филиала на МНИ, преди да представи авторите на филма се спря на приноса на Гоце Делчев в революционната летопис на македонските българи и на убийството на Гоце в с. Баница. На представянето на филма, освен ученици, присъстваха историци, преподаватели и общественици. 

 Снежана Захариева

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024