Филиалът на МНИ и Младежки клуб "Даме Груев" почетоха Гоце Делчев

08/05/2017

Членове на Младежки клуб "Даме Груев" към МНИ
Възпоменателни прояви в памет на Гоце Делчев с участието на членове на Филиала на МНИ и на Младежкия клуб „Даме Груев” към МНИ 

 На 4 май 2017 г., по случай 114 години от гибелта на бележития български революционер Гоце Делчев, бяха организирани в Благоевград различни прояви за отбелязване на годишнината. По инициатива на д-р Кирил Алексиев – член на Македонски научен институт, се състоя почетно шествие от два лъча с пресечна точка паметника на Гоце Делчев на площад „Македония”, в центъра на града. 

 Първият лъч тръгна от сградата на Община Благоевград. Той бе оглавен от градския духов оркестър „Биг Бенд – Благоевград”, ученици от Професионална гимназия по туризъм и лека промишленост „Гоце Делчев“, както и деца от местния ансамбъл. За началната точка на втория лъч се избра паметникът на Тодор Александров. Той бе предвождан от няколко метрово българско знаме и детския духов оркестър. Начело на този лъч беше Георги Чопов – праплеменник на Гоце Делчев. 


 След пристигането пред паметника на Гоце Делчев се положиха венци в знак на признателност към саможертвата на войводата. Ученици рецитираха стихотворението „Хайдушки песни”, посветено на Гоце Делчев, както и цитати от биографията на Гоце Делев от П. К Яворов. В честването взеха участие множество родолюбиви организации, сред които дружество „Традиция” и Младежки клуб „Даме Груев” към Македонски научен институт, който също се отзова на поканата. 

В шествието взеха участие и членове на Филиала на МНИ в Благоевград
 Една от целите на новосъздадения Клуб е да осветлява по-широка аудитория за историята на революционното движение на Македония и Одринска Тракия. На шествието членове на Клуба се срещнаха и с жители на града, като имаха възможност разкажат за делото на Гоце Делчев. С интерес събитието се наблюдаваше от гражданите на Благоевград. Подобна традиция за отбелязване на годишнини на революционери, отдали живота си за свободата на Македония и Одринско, датира от края на Първата световна война. Тогава се създават организации, които отстояват пред останалия свят българския характер на Македония. Тази приемственост продължава се наблюдава и сред днешните българи. 

Членове на Младежки клуб "Даме Груев" към МНИ
Членове на Младежки клуб "Даме Груев" при МНИ



Николета Войнова

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024