Проф. Ангел Димитров: Гостуването на Заев в София е позитивен сигнал за двустранните отношения

26/06/2017

Проф. Ангел Димитров - първи български посланик
в Скопие след демократичните промени
Сн. БНТ
    Известният български журналист Костадин Филипов организира тази вечер поредна беседа за Македония в Македонския научен институт в София. Този път акцентът е поставен върху албанският фактор на Балканите. Събитието ще се проведе в седмицата след посещението на македонския премиер Зоран Заев у нас. Гости в студиото на "Денят започва" по БНТ бяха членовете на Македонския научен институт проф. Ангел Димитров и Костадин Филипов, както и Боби Бобев, бивш български посланик в Албания и Косово.

 Според проф. д-р Ангел Димитров, който бе първи български посланик в македонската столица след демократичните промени, Македония се намира в безпътица. "Основният проблем на този вид общества е техният собствен характер, тяхното умение да се изправят пред съвременните проблеми, а да не остават подвластни на овехтелите стари митове. На фона на 25-6 години самостоятелен живот от Македония непрекъснато пристигат сигнали, че македонското общество е много повече подвластно на митовете, отколкото на смелостта да се изправи пред важните проблеми, които стоят пред него. 

Сигналът, който получихме при пристигането на Заев, е обнадеждаващ, но за сега той е само сигнал, изтъкна още проф. Димитров. Той призова да изчакаме да видим как ще се реализира практически обещанието и напомни, че за "последните 100 години България е присъствала в живота на местните българи там около 5-6 години и то във военни времена". 

Журналистът Костадин Филипов на свой ред посочи, че проблемите, свързани с албанския фактор, произтичат от общата граница на Македония и Албания и подчерта, че за последните 25 години именно албанците в Македония са били най-големите лобисти за приемането на страната в евроатлантическите структури. "Неслучайно, ако говорим за едно сериозно евроатлантическо лоби в Македония през всички 26 години сувернитет и независимост на страната, това са тъкмо албанските политически партии", изтъкна журналистът. 

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024