МНИ с впечатляваща дискусия за миналото на Македония

15/07/2017

Македонският научен институт представи в Брюксел моменти от историята на Македония и дейността на Института  

На 11 юли 2017 г. в сградата на Европейския парламент в Брюксел се проведе среща под надслов „Македония и пътят ѝ към европейската интеграция“. Тя се организира под патронажа на евродепутата и заместник- председател на ВМРО Ангел Джамбазки. Събитието бе подкрепено и от другите български представители в ЕП. Срещата се състоя в исторически важен момент за добросъседските отношения между България и Македония, на фона на поредните опити за изкуствено нагнетяване на напрежение между двете държави. 

Представители на МНИ и на Младежкия клуб „Даме Груев” към Института запознаха присъстващите с историята на географската област Македония, основавайки се на изворите от съответната епоха. Младите клубни активисти представиха кратки съобщения за историята на областта от Средновековието до средата на ХХ век, както и за работата на Института. На форума направи изказване заместник-деканът на Историческия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски” и зам.-председател на МНИ доц. д-р Георги Николов. В своето изложение той подчерта, че само в античната древност името Македония е свързано с определено племе – древните македонци. 

През следващите епохи – Средновековието, Възраждането и Новото време то е име с военно-административен, държавен и географски характер. В края на словото си доц. Николов обобщи: „Историческата съдба на България доведе до това, че през ХІХ и ХХ в. нашият народ загуби много територии, много богатства, които трудно могат да се върнат. Ние сме ги прежалили, но нашата история няма да дадем. Цялата ни 13-вековна история е този стълб, на който днес се крепи нашата държава, нашата църква и нашият народ”.

 Другият представител на МНИ д-р Володя Милачков представи вижданията на МНИ относно европейската и евроатлантическата интеграция на Република Македония, изразени в неговата Декларация от 29 юни 2015 г. Той открои необходимостта да се гарантират правата на българската общност в Македония, да се спрат посегателствата върху българската история и медийните и политическите антибългарски кампании, насаждащи на омраза и разделение. Осъждането на укоримите и престъпните деяния на титовия режим след Втората световна война могат да играят важна роля за възпитанието на младите поколения в Р Македония. 

Необходими са практически стъпки за възстановяване и съхраняване на българското културно-историческо наследство. За успешната реализация на постигнатите договорености може да се разчита и на научния и експертен потенциал на Института. Темата за Македония сплоти три български политически формации чрез присъствието на евродепутатите Ангел Джамбазки, Андрей Ковачев и Светослав Миланов. Специален гост бе евродепутатът Рупърт Матюс, член на Комисията за култура и образование в Европейския парламент.



 По време на форума г-н Ангел Джамбазки заяви, че в момента Р Македония се намира в съдбоносен исторически момент и призова да бъдат подкрепени легитимно избраните власти в Скопие по пътя за европейска интеграция. Евродепутатът Андрей Ковачев пък заяви, че без да се познава историята не може да се разбере защо в момента съществува напрежение, което с години не отшумява. Той изрази надежда, че страницата на противопоставянето между Скопие и София ще бъде затворена и ще се отвори такава на сътрудничество и добри отношения. 

Представителите на МНИ имаха възможност по време на краткия си престой да разгледат Европейския парламент и да се запознаят с основните направления в неговата дейност.

 Кристиян Ковачев

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024