Албанизацията на РМакедония и последиците от нея

18/07/2017

Кочо Динай
сп. Македонски преглед, год. XXХX, 2017, № 1. Ас. д-р Иван Винаров Албанизацията на РМакедония и последиците от нея за Балканите ... 75 - 98.

Думите са на Кочо Данай – директор на Института за регионални прогнози в Тирана и съветник на трима албански премиери. Той ги произнася преди седем години, при публикуването на неговата паметна статия „Платформата Естествена Албания“. 

В издаден впоследствие сборник този текст е по-местен, като е представен за концепция, основаваща се на Конституцията на Р Албания, в която е залегнал „вековният стремеж на албанския народ към идентичност и национално обединение“. 

Върху него трябвало да се изгради „окончателната архитектура на недовършената албанска мисия“. В крак с но-вото евроинтеграционно време мисията на албанския политически елит в триъгълника Тирана – Прищина – Тетово има силна историческа основа. Реализирането на „Естествена Албания“ трябва да бъде постигнато със средствата на диалога и демократичната дискусия.

В съвременната европоцентрична епоха политическите лидери на албанците в три държави си поставят твърде чувствителната за балканското пространство национална цел „всички албанци в една държава“. Етапите за реализация на платформата „Естествена Албания“ са три...

Целият материал четете в Central and Eastern European Online Library.

  0B79DY3FO1TG7RnY0ZmlfeS1ZMXM

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024