Почина Панде Ефтимов – българският родолюбец от с. Претор, Преспанско

понеделник, 14 август 2017 г.

Панде Ефтимов
Сн. Архив на Македонския научен институт
   На 13 август 2017 г. си отиде от този свят Панде Ефтимов. Почина на 85 години в София, в Горна България, както той обичаше да нарича своята Родина-майка! Ще остане в сърцата ни като свободолюбив журналист, учител, интелектуалец, обичан съпруг и баща, който властта в Н Р Македония се опита да смачка. Не успя!

 Изтърпя със стоицизъм множеството заплахи, арести, затвори, насилия и унижения… в името на българщината. Бе авторитет сред политиците и мъдрец сред учените. Коментираше историята и съвременните политически събития в Р Македония с дар слово и без страх, с точни факти и аналитичност, на която му завиждаха мнозина.

 Не пестеше напътствията си и към своите приятели от България – журналисти, историци, политици, дипломати, с които можеше да беседва и да спори с денонощия. По подобие на Моисей сочеше неотклонно пътя за сближение между населението от двете страни на Осогово.

Вярваше че То ще настъпи. За разлика от библейския пророк, надживя историческия ден – 1 август 2017 г., когато бленуваният договор между двете страни се подписа и „Обетованата земя” сякаш стана по-близка. Искаше му се да вярва, че поставеното начало ще спре отчуждението между двете братски държави и многолетните страдания на хилядите македонски българи не са били напразни. 

Почивай в мир бай Панде! Ще помним мечтите и заветите ти! Звездата ти ще бъде пътеводна за всеки, който търси истината и добруването.

Родната къща на Панде Ефтимов
Сн. Архив на Македонския научен институт

 * В памет на Панде Ефтимов излъчваме непознат видеозапис с негово изказване. То е от кръглата маса „Войната в Македония”, организирана в Струмица, Р. Македония, на 19 декември 2015 г. от Македонския научен институт и Българския културен клуб – Скопие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2022