Почина Панде Ефтимов – българският родолюбец от с. Претор, Преспанско

14/08/2017

Панде Ефтимов
Сн. Архив на Македонския научен институт
   На 13 август 2017 г. си отиде от този свят Панде Ефтимов. Почина на 85 години в София, в Горна България, както той обичаше да нарича своята Родина-майка! Ще остане в сърцата ни като свободолюбив журналист, учител, интелектуалец, обичан съпруг и баща, който властта в Н Р Македония се опита да смачка. Не успя!

 Изтърпя със стоицизъм множеството заплахи, арести, затвори, насилия и унижения… в името на българщината. Бе авторитет сред политиците и мъдрец сред учените. Коментираше историята и съвременните политически събития в Р Македония с дар слово и без страх, с точни факти и аналитичност, на която му завиждаха мнозина.

 Не пестеше напътствията си и към своите приятели от България – журналисти, историци, политици, дипломати, с които можеше да беседва и да спори с денонощия. По подобие на Моисей сочеше неотклонно пътя за сближение между населението от двете страни на Осогово.

Вярваше че То ще настъпи. За разлика от библейския пророк, надживя историческия ден – 1 август 2017 г., когато бленуваният договор между двете страни се подписа и „Обетованата земя” сякаш стана по-близка. Искаше му се да вярва, че поставеното начало ще спре отчуждението между двете братски държави и многолетните страдания на хилядите македонски българи не са били напразни. 

Почивай в мир бай Панде! Ще помним мечтите и заветите ти! Звездата ти ще бъде пътеводна за всеки, който търси истината и добруването.

Родната къща на Панде Ефтимов
Сн. Архив на Македонския научен институт

 * В памет на Панде Ефтимов излъчваме непознат видеозапис с негово изказване. То е от кръглата маса „Войната в Македония”, организирана в Струмица, Р. Македония, на 19 декември 2015 г. от Македонския научен институт и Българския културен клуб – Скопие.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024