104-годишен документ за политиката ни към българите в Албания

17/10/2017

Учен от Македонския научен институт (МНИ) откри основополагащ документ за началото на българската държавна политика към нашето малцинство в Албания. 

Става дума за Протокол №33* от заседанието на Министерския съвет на Царство България, начело с премиера д-р Васил Радославов, проведено на 24 март 1914 г. С него се назначават за църковно-просветна работа сред българското население в Албания Иконом Търпо Поповски – за архиерейски наместник в страната, революционерът Павел Христов – за главен училищен инспектор, Христо Атанасов – за главен учител в Североизточна Албания (Голо бърдо и Поле, Дебърско) и Никола Киров (по-късно известен като писател и журналист с добавката „Майски” към името си) – за главен учител в Югоизточна Албания (Корчанско).

С документа правителството пристъпва към реализацията на проекта за създаване на Българска митрополия в Албания чрез сливане на частите от Дебърско-Кичевската и Охридско-Преспанската епархия на Българската екзархия, попаднали в границите на албанската държава през 1913 г.

*. Документът е публикуван за пръв път в сборника „100 години от Охридско- Дебърското въстание”, София, 2014 г. 


0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024