Впечатляваща изложба за братя Миладинови в Костинброд

04/11/2017

Владимир Митов

На 1 ноември 2017 г. по случай Деня на будителите в град Костинброд беше открита изложба, посветена на живота и делото на Димитър и Константин Миладинови. Тя бе организирана от местния учител и общински съветник Николай Борисов. Домакин на събитието бе Народно читалище „Иван Вазов – 1947”. 

Изложбата беше представена от Владимир Митов, член на Македонския научен институт, Величка Хаджисулкова от ръководството на читалище „Кузман Шапкарев – 2009“ и от Елисавета Миладинова, потомка на рода Миладинови. 

 На събитието присъстваха кметът на град Костинброд, председателят на Общинския съвет, учители, потомци на македонските родове Мълчанкови и Радовски, както и жители на града. Приветствие към присъстващите направи кметът на Костинброд г-н Трайко Младенов, след което историкът Владимир Митов разказа за живота
и делото на братя Миладинови в. Г-жа Величка Хаджисулкова направи блестящ рецитал на стихотворение на югозападен български диалект от Македония.

Безпорно кулминацията на тържествената вечер беше госпожа Елисавета Миладинова, която е и съставител на изложбата. Освен, че допълни значими факти и събития от живота на братя Миладинови, тя разказа и спомени, които е чула от своята баба, и които са малко известни, но с безценна стойност. Освен изложбата присъстващите видяха писма и документи, които госпожа Миладинова беше взела от личния си архив, и които не присъстваха в изложбата. 


 Изложбата ще остане в града до 10 ноември и всеки, който проявява интерес може да отиде и да разгледа таблата в Народно читалище „Иван Вазов – 1947” в град Костинброд.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024