МНИ гостува на училище, носещо името на акад. Милетич

02/11/2017

Македонският научен институт гостува на училище, носещо името на академик Любомир Милетич 

Николета Войнова 

Македонският научен институт взе участие в патронния празник на 148 Основно училище „Проф. д-р Любомир Милетич”, район Слатина. Тържеството се състоя на 27 октомври 2017 г. в залата на читалище „Светлина”. Присъстваха учители, ученици от първи до осми клас и родители. Програмата започна с посрещане на училищното знаме. С кратко слово директорът на училището Ани Деянова поздрави присъстващите. 


Тя очерта мисията на българските будители, между които се нарежда и видният учен с европейски измерения Л. Милетич – патрон на училището. Г-жа А. Деянова се обърна към председателя на Македонски научен институт – доц. д-р Александър Гребенаров, представяйки го като продължител на делото на акад. Милетич. Доц. Гребенаров разказа на учениците моменти от биографията на Любомир Милетич, както и за семейството му. 

Описа просветно-културната му дейност и посочи трите книжовни центрове, чиито учредител е техният патрон – Българското книжовно дружество, Висшето училище (дн. СУ „Св. Климент Охридски”) и Македонският научен институт. 

Спря се на ролята на акад. Милетич по време на войните за национално освобождение и обединение (1912–1918), а също като популяризатор и защитник на македонските и тракийските българи в борбата им срещу чуждата власт след Първата световна война. 

Очерта научните постижения на акад. Милетич в областта на езикознанието, славянската филология, историята и етнографията. Обърна внимание, че изключително разнообразната му научна дейност затруднява дори и биографите му. 

 Доц. Гребенаров разказа на гостите на тържеството за Македонския научен институт и мястото, което заема Любомир Милетич в историята на Института, както и за сегашната му дейност. 

С няколко думи Николета Войнова от „Младежки клуб Даме Груев” към МНИ представи пред учениците преподавателя Милетич. След това програмата продължи с песни и хора на учениците. 

Учениците разиграха театрален скеч, в центъра на който стоеше списанието „Македонски преглед” от април 1924 г. Патронния празник приключи с изпълнение на стихотворението на Добри Чинтулов „Къде си вярна ти любов народна”.



0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024