Националното радио представи дейността на МНИ

01/11/2017

Доц. д-р Ал. Гребенаров
Сн. БНР
По повод Деня на народните будители Българското национално радио представи дейността на Македонския научен институт.

"Македонският научен институт е създаден през 1923 г. в аудитория № 10 на СУ „Свети Климент Охридски“ от 52 известни български интелектуалци, родени в Македония. Те са известни историци, езиковеди, етнографи, писатели, публицисти, юристи, медици, икономисти, художници. Целта на института е да проучва историята, етнографията, географията и стопанския живот, да събира материали за историята на освободителните борби на македонските българи. 

През 1947 г. управлението в България решава, че няма нужда от македонски бежански организации и закрива института. Сега се опитваме да възстановим много неща. Вече имаме 100 издадени книги, което означава, че всяка година издаваме по 4 нови книжки. В тях най-често публикуват колеги от института, които са около 80 души и чужденци. В тази организация се членува доброволно. Работим в няколко направления. Едното е списанието, което правим, второто са книгите, документалните сборници и научните книги, в които има открития и които публикуваме често на английски език и разпространяваме по света. Често организираме семинари, кръгли маси с международно участие, обясни доц.  Ал. Гребенаров.

Николета Войнова, Михаела Йосифова и Ангел Златков са студенти от юридическия и историческия факултет в СУ „Свети Климент Охридски“ и представители на младежки клуб „Даме Груев“ към Македонския научен институт. Целите на клуба са насочени към изследване, популяризиране сред студентите и младите хора в България на историята на останалите след Берлинския конгрес извън територията на Княжество България земи, борбата за свобода и народност. Занимават се с революционното движение на Македония и Одринско. Според тях днес има духовна криза в българското общество и преподавателите от университетите и учителите трябва да бъдат будители.

Източник: БНР

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024