Невиждано посрещане на българския президент в Бигорския манастир

18/02/2018

КАМБАНЕН ЗВЪН СЕ НОСИ НАД БИГОРСКИЯ МАНАСТИР... 

 Всъщност, информацията за двудневното посещение в Македония на президента Румен Радев трябва да започне отзад напред. И дори да спре там- накрая. Защото в края на втория ден от визита президентът посети манастира „Свети Йоан Бигорски”, където го посрещна звън от камбаните, шпалир от млади мъже в миячки носии, женски певчески ансамбъл, игуменът на обителта Партений и други свещеници и монаси. Заедно с президента бяха и двамата митрополити, които го придружаваха по време на посещението- Пловдивският Николай и Старозагорският Киприян. 

Вероятно платото пред манастира за първи път вижда толкова много събрани миряни, които с песнопения и викове „Добре дошли” посрещнаха българския държавен глава. В църквата на манастира се извърши каноническо посрещане, в което участва и митрополит Николай. В приветствието си към Румен Радев игуменът на манастира Партений припомни завета на Йоан Бигорски първият владетел или държавник, който влезе в манастира, да бъде от България. Както и се случи за първи пет през хилядолетната история на обителта. 

 Иначе в рамките на посещението и срещите на Румен Радев в Скопие двамата с колегата му Георге Иванов се договориха на 6 май, македонският президент да гостува в София на парада в чест на Деня на Храбростта. Иванов обеща да доведе и рота войници от македонската армия, които също да дефилират. След това двамата ще отпътуват до българските военни гробища в Ново село край Струмица. 

На въпрос на журналисти Иванов заяви, че комисията по образованието и историята трябва да остави споровете в миналото, а дебатът да се води в академичните среди. Радев обаче посочи, че без да знаем и да сме изчистили миналото си, няма да имаме бъдеще. Иванов предложи между България и Македония да се сключи Договор за стратегическо партньорство, както с Турция и САЩ, на което Радев отговори, че ще представи идеята на българското правителство. На среща с премиера Зоран Заев Радев окуражи Заев да продължи с реформите и с развитието на връзките с България. 

В парламента при неговия председател Талат Джафери Радев обеща в срок от месец да предостави каталог за възможностите на военното образование у нас, тъй като в Македония имало повишен интерес към него. Румен Радев има срещи с лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски и с председателя на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети. ... 

А камбаните на манастира Бигорски в Македония продължиха да бият на изпращане на високите български гости. 

Манастир „Йоан Бигорски”- Скопие- София 
 Костадин Филипов

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024