Десетки ученици от елитно школо почетоха събитие на МНИ

16/02/2018

Доц. д-р Александър Гребенаров

На 14 февруари от 18.30 ч. в Националния музей „Земята и хората“ Македонският научен институт, заедно с Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“, отдаде почит на Св. Кирил Славянобългарски по повод неговото успение (†14 февруари 869 година). Християнският просветител е канонизиран от православната и католическата църква за светец и за равноапостол, а на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обяви с апостолическото послание Константин-Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа.

 Почитан е от православния християнски свят като един от светите Седмочисленици.

Програмата на събитието бе открита с изложба, включваща рисунки и репродукции на ученици от ателие „Изкуство“ към НГДЕК. Младежите от хоровия състав към гимназията с диригент Данаил Иванов изпълниха репертоар със старобългарски слова и песнопения посветени на Успение Кирилово. Специални гости в програмата бяха проф. дфн Вася Велинова – директор на Центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, автор на книгата „Св. Климент Охридски – опит за портрет“, издадена от Македонския научен институт, доц. д-р Румен
Бояджиев и доц. д-р Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт, членове на МНИ и други гости. Книгата бе представена от доц. д-р Румен Бояджиев, зам. директор на Центъра за Славяно-византийски проучвания. 

Той се спря на отделни аспекти от труда, разкриващи живота и делата на Климент – автор на първото житие на св. Кирил. Академично слово за св. Кирил Славянобългарски, патронът на НГДЕК, произнесе проф. В. Велинова.

Тя презентира непознати фотоси от криптата на базиликата Сан Клементе в Рим, където е неговият гроб. След нейното слово директорът на Класическата гимназия Мариела Папазова поздрави учениците и останалите присъстващи, благодари на всички, които подпомогнаха организирането на празника.

 В края на програмата учениците, показали отличен успех в обучението, получиха книгата „Св. Климент Охридски – опит за портрет“ с автограф от проф. В. Велинова. Събитието се осъществи със съдействието и подкрепата на Националния музей „Земята и хората“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024