МНИ почита Св. Кирил Славянобългарски с изложба и концерт

13/02/2018

На 14 февруари от 18.30 ч. в Националния музей „Земята и хората“ Македонският научен институт, заедно с Националната гимназия за древни езици и култури „Константин Кирил Философ“ ще отдадат почит на Св. Кирил Славянобългарски по повод неговото успение († 14 февруари 869 година).

Християнският просветител е канонизиран от православната и католическата църква за светец и за равноапостол, а на 30 декември 1980 г. папа Йоан Павел II обяви с апостолическото послание Константин-Кирил Философ и брат му Методий за съпокровители на Европа.

Почитан е от православния християнски свят като един от светите Седмочисленици. Програмата на събитието ще бъде открита с изложба, включваща рисунки и репродукции на ученици от ателие „Изкуство“ към НГДЕК. Младежите от хоровия състав към гимназията, под диригентството на Даниел Иванов, ще изпълнят репертоар със старобългарски слова и песнопения, посветени на Успение Кирилово.

Специални гости в програмата ще бъдат проф. дфн Вася Велинова – директор на центъра за Славяно-византийски проучвания „Проф. Иван Дуйчев”, която ще представи своята най-нова книга „Св. Климент Охридски – опит за портрет“, издадена от Македонския научен институт, проф. д-р Мария Йовчева – преподавател в Богословски факултет СУ „Св. Климент Охридски“, доц. д-р Александър Гребенаров – председател на Македонския научен институт и представители на МНИ.

Събитието ще се осъществи със съдействието и подкрепата на Националния музей „Земята и хората“.

 Заповядайте!

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024