Представиха най-новата книга на МНИ в Дупница

13/05/2018

На 10 май 2018 г. МНИ бе сред основните инициатори на важно научно събитие. Община Дупница, Македонски научен институт и Исторически музей – Дупница организираха в залата на Общинския съвет представяне на книгата на д-р Сия Никифорова „Българската стопанска политика във Вардарска Македония (1941–1944 г.)”. 

Водещият представянето – д-р Георги Георгиев даде думата на участниците на форума: доц. д-р Стоян Германов, доц. д-р Ангел Джонев, Николай Поппетров, Анелия Геренска – директор на Историческия музей, всички членове на МНИ. Те се спряха от различни гледни точки на темата и изложението в книгата, както в исторически, така и в съвременен план. Всеобщо бе мнението, че тезата за вменяването на вина към българската държава, заради „ужасяващия окупационен режим” в областта през военния период е тенденциозна и нереална. Напротив!


Документалната база и дълбочинният авторски анализ позволяват да се види цялостната инвестиционна политика на България в областта, която никак не е малка. Накрая бе дадена думата на автора – д-р Сия Никифорова, също член на МНИ. Тя описа трудностите за откриване и селектиране на огромния емпиричен материал, спря се и на спекулативния характер на изследванията в Р Македония, които целят да дискредитират българските усилия по време на Втората световна война за нормализиране на цялостния живот в областта. 

Д-р Никифорова изрази благодарност на всички колеги, подпомогнали нейните дългогодишни усилия, за да се появи тази дълго очаквана творба, както и на Министерството на културата, програма „Помощ за книгата”, чиито експерти са оценили подобаващо достойнствата на труда.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024