Експерти от МНИ в документална поредица за Голямата война

02/05/2018

На 3 май 2018 г. от 15:00 часа в aула „Раковски” на Военната академия в София ще се състои премиерата на първия от шестте филма на документалната поредица на Военния телевизионен канал „Помни войната 1915 – 1918“. Тя е посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война и има за цел да представи бойната слава на Българската армия при участието й на Македонския и на Северния фронт. 

 Първият филм със заглавие „България влиза в Първата световна война“ ще се излъчи по Военния телевизионен канал на 6 май от 18:30 ч., с повторения на 7 май от 18:30 ч. и на 9 май от 15:30 ч. В киносалона на Националния военноисторически музей ще бъде представен в Деня на храбростта от 16:00 ч. и в Нощта на музеите на 19 май в София. Продуцент на документалната поредица е Информационния център на МО в копродукция с Националния военноисторически музей. 

 Режисьор и сценарист на филмите е Мария Цветкова, а консултант проф. полк. проф. д.н. Димитър Недялков. Главен оператор е Петър Георгиев, режисьор по монтажа е Ивелин Илиев, графичният дизайн е на Светлин Александров, диктор е актьорът Пламен Манасиев. 

 В документалната продукция участват историците акад. Георги Марков, проф. д.ист.н. Светлозар Елдъров, доц. д-р Ангел Джонев, военни експерти, сред които вицеадмирал Пламен Манушев, полк. проф. д.н. Димитър Недялков, местни жители от селища на Р Македония, наследници на храбри български войници и офицери, загинали за националния идеал - всички българи, обединени под обща държавна стряха.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024