Планинарска секция към МНИ

29/07/2018


Учредяване на планинарска секция „Илинден“ към Македонския научен институт 

 Николета Войнова 

На 14 юли 2018 г. в постницата „Св. апостол и евангелист Лука”, отстояща на 3 км северозападно от Рилския манастир, бяха положени основите на планинарска секция/клуб при Македонския научен институт. До входа на малката обител има поставена паметна плоча за 100 годишнината от Рилския конгрес на ВМОРО през 1905 г. Събитието се откри с молебен в храма „Св. Лука“. Учредителното събрание се състоя в пристройката до храма, изградена през 1843 г. за училище от Неофит Рилски. Встъпителни думи към дузината участници отправи един от инициаторите за създаването на секцията – доц. д-р Димитър Тюлеков от Филиала на МНИ в Благоевград. 

Във въздействащото си слово изтъкна необходимостта от учредяването на планинарска секция и връзката между планинарство и научно-изследователска дейност. Той подчерта, че посредством нея ще се популяризира още по-добре дейността на МНИ и предложи да бъдат организирани походи до лобните места на Гоце Делчев и Даме Груев и други знакови пространства на националната памет. 

Проф. д.и.н Светлозар Елдъров изнесе беседа за историческите корени на българското национално планинарство. Той се спря на възникването на планинарското движение в световен план през втората половина на XIX век в Англия. Направи препратки към славянофилското движение и интереса към изследване на планинарството в Хърватия, за който свидетелстват различни научни форуми. Отбеляза началото на българското туристическо движение, поставено на 27 август 1895 г. на Черни връх по инициатива на писателя Алеко Константинов и видни общественици. Сред неговите основатели са и членове на Върховния македонски комитет. Проследи историята на организирания туризъм в България до Втората световна война. Описа разрастването на движението до войните за национално обединение и освобождение (1912–1918 ). 

В годините след Първата световна война вместо въведената трудова повинност членовете на планинарските дружества изграждат туристически бази. Проф. Елдъров разказа за създаването на туристическите съюзи в страната и за някои неизследвани аспекти на тяхната дейност, които представляват научен интерес. След уводните слова се премина към уточнения относно организационните цели и статут на планинарската секция/клуб и получаването на необходимата санкция от Научния съвет на Македонския научен институт след подготовката на изискуемата се документация за това. Прие се нейното име да бъде „Илинден“, целящо аналогия с кулминационния връх на революционното движение в Македония и Одринска Тракия – Илинденско-Преображенското въстание от 1903 г. 

Обсъдени бяха предложения и бъдещи планове за дейността на секцията и привличането на нови членове. В учредителното събрание/сбирка участваха още научният секретар на МНИ – д-р Володя Милачков, ръководителите на научно- информационните групи на МНИ в Разлог и Петрич – д-р Георги Тренчев и Тодор Тараков, а също д-р Илко Дренков, един организаторите на срещата от Филиала в Благоевград, д-р Сия Никифорова, Николета Войнова от младежкия клуб „Даме Груев“ към Института и др. Учредителната планинарска среща бе съпътствана от туристически лъчове – преходи сред природното богатство и вековните гори на прекрасната Рила планина – до Рибните езера, Сухото езеро и църквата „Успение на Св. Иван Рилски”, известна и като „Старата постница“, пещерата и молитвената скала на Св. Иван Рилски, намиращи се в близост до църквата.

Завършекът на учредителното събитие бе посещението на Рилския манастир, където на манастирската библиотека бяха дарени множество книги, издания на МНИ, както и последните броеве на неговия печатен орган – сп. „Македонски преглед“.

0 коментара:

Публикуване на коментар

...

 
Македонски научен институт | Macedonian Scientific Institute © 1923-2024